понедељак, 28. август 2023.

THE LITTLE DRUMMER GIRL

Michael Lesslie i Claire Wilson napisali su adaptaciju le Carreovog romana THE LITTLE DRUMMER GIRL za Chan Wook Parka da režira za AMC i BBC. Kad se serija pojavila, odugovlačio sam sa gledanjem, najpre zato jer nisam među onima koji ne vole filmsku adaptaciju George Roy Hilla a njen kontekst je bio potpuno drugačiji. Naime, kod George Roy Hilla to je bio praktično film sa aktuelnim događajima dok je kod Chan Wook Parka jedna fetišistička serija o epohi, u svakom pogledu.

Ipak, pogledao sam ovu seriju na kraju u osmodelnoj verziji, dakle sa kraćim epizodama od šestodelne gde su epizode bile skoro jednočasovne pa je moguće da mi je ova varijanta koju nudi HBO Max stvorila utisak da je serija dinamičnija nego što jeste.

Chan Wook Park se u poslednjih petnaestak godina pretvorio u vrhunskog kaligrafa kod kog je moguće videti vrhunska vizuelna rešenja, zanimljive pripovedačke tehnike - ali nažalost, u odnosu na ranija slavna vremena, malo šta drugo. Srećom, nema ničega toliko ispražnjenog kod sadašnjeg Chan Wook Parka što sadržajem ne može da napuni John le Carre. I ova serija uspeva da bude poprilično sadržajna iako je u stvari njen osnovni adut upravo fetišizacija kako arhitekture, mode i dizajna epohe, tako i te kinematografije.

Međutim, Florence Pugh je sjajna u glavnoj ulozi, Michael Shannon se snalazi sa gustim izraelskim akcentom a Alexander Skarsgaard u ovom tipu sadržaja nema mnogo dilema šta će pružiti. Florence Pugh je drugačija od Diane Keaton u filmu ali je energična i "svoja" na svoj način.

Interesantno je da i ovde le Carre dobija tretman u kom je engleski lingua franca i samo se po akcentu govornika zna da li i na kom jeziku govori, mada i to ne uvek. Slično rešenje bilo je i kod Antona Corbijna u A MOST WANTED MAN i bilo je pomalo arhaično u odnosu na naše današnje navike, ali što da ne, to jeste duh old school špijunca. Činjenica da Chan Wooku engleski nije maternji jezik, nimalo ne smeta, i glumačka podela je moram priznati "jezički" sinhronizovanija od Hillove.

Ovo je serija koja svakako zaslužuje pažnju iako je i bez gledanja jasno šta vas čeka.

Нема коментара:

Постави коментар

PICO DE NEBLINA S01

Fernando Meirelles se poslednjih dana aktuelizovao kao reditelj prestižne i upečatljive televizije u serijama kao što su SUGAR i THE SYMPATH...