четвртак, 10. август 2023.

THE UNTOLD HISTORY OF THE UNITED STATES

Gromoglasno najavljena premijera na RTSu dovela je sasvim zasluženo seriju Olivera Stonea THE UNTOLD HISTORY OF THE UNITED STATES u prvi plan naše medijske ponude. To me je taman podsetilo da podelim neke utiske o njoj.

Nisam gledao RTSovu adaptaciju ove serije ali ono što sam semplovao lutajući po kanalima imalo je upadljivo loš prevod tako da se plašim šta bih video da sam je na RTSu i gledao u celosti, i verujem da su gledaoci o mnogim stvarima zahvaljujući tom prevodu dezinformisani. Međutim, u krajnjoj liniji to i nije bitno jer je ovo još jedna od "tajnih istorija", prisutnih od antičkih vremena do danas, tako da se svašta može izgubiti i dobiti u prepričavanjima.

Onomad kada je serija izašla ponudila je pre svega jedan dinamičan televizijski proizvod. Stone režira dokumentarni film kao igrani, dinamično, snažno, ima izvanredan arhivski materijal, majstorski integriše igrane delove iz filmova raznih epoha u tu celinu, a tekst koji on lično čita je pitak, atraktivan i propulzivan. Vizuelno sve je izgrađeno iz arhive, sem epizode kad razgovaraju sam Stone i Tariq Ali i to je u suštini razgovor začinjen arhivom. Zvučna slika u "klasičnim epizodama" sačinjena je od arhivskog zvuka i naravno Stoneove energične i ubedljive naracije, te jedina faza kada epizode uspore jesu završnice u kojima Stone voli da malo jače poentira i pruži naravoučenije ako ga neko već nije shvatio.

E sad, kako se istorija približava savremenom dobu, tako je meni iskreno istorijsko sagledavanje postajalo sve spornije - odnosno, što smo bliži onome što smo doživeli vidimo koliko je Stone sa svojim saradnicima vrlo subjektivan. Recimo, ratovi na prostoru bivše Jugoslavije gotovo se ne pominju, NATO agresija na Jugoslaviju maltene prolazi bez pomena, a Milošević i ta neka ekipa ne postoje u seriji. To se uklapa u generalni Stoneov stav da su događaji na prostoru SFRJ zapravo potpuno nevažni. Međutim, da li je to baš tako ostaje predmet diskusije.

Stoga serija je zanimljivija i ubedljivija kad se govori o periodima koje nismo doživeli, iako nužno to nisu periodi o čijoj istoriji znamo manje. I to je meni najinteresantnije. Serija nije tako ubedljiva kad se uporedi sa životom ali jeste kad se uporedi sa istorijom kao diskurzivnom formom. Dakle, prošlost ovoj seriji ne prija a istorija joj leži.

Tendencioznost Stonea i njegovih levičarskih saradnika oseća se kroz sve epizode. Prema SSSRu i komunizmu je neobično nežan i značajan deo reafirmacije SSSRa kao presudne sile u Drugom svetskom ratu koja je apsolutno zaslužena, kasnije malo obezvredi razumevanjem za neke njihove kasnije prakse. Generalno desni političari su prikazani vrlo negativno, a levi praktično bez izuzetka pozitivno. Tu postaje zanimljiv fenomen Stoneovog novog dokumentarnog filma NUCLEAR NOW u kom iz razloga gde u UNTOLD HISTORY napada Eisenhowera, sada nudi pohvale. No, sve se menja sem Hegelovog kamena.

THE UNTOLD HISTORY OF THE UNITED STATES je izuzetan televizijski proizvod. Trinaest epizoda, od kojih su tri svojevrsni bonus i izlaze malo iz osnovnog narativnog kontinuiteta, i deluje kao nešto čega su se autori naknadno setili ali ne mari. Svaka je dobra, a one o periodima koje nismo doživeli su izvanredne.

Svakome ova serija može prijati na određeni način. Amerikancima kao otkrivanje nečega što im je nepoznato ili iz ugla koji im je nezamisliv, a nama kao potvrda da smo oduvek bili u pravu i da su svi ostali budale. Stone je autor koji polarizuje publiku. Ovde je snimio nešto što deluje kao bi trebalo da polarizuje do krajnje tačke a u stvari svakome na neki način odgovara u ovom postmodernom vremenu.

Нема коментара:

Постави коментар

PICO DE NEBLINA S01

Fernando Meirelles se poslednjih dana aktuelizovao kao reditelj prestižne i upečatljive televizije u serijama kao što su SUGAR i THE SYMPATH...