понедељак, 7. август 2023.

RAISING DION S01

RAISING DION je Netflixova serija nastala po stripu sa tom specifičnošću što je autor serije Dennis Liu zapravo iskoristio ovu formu da bi prezentirao svoj pripovedački talenat i kasnije je svoj put ipak vezao za pokretne slike. Otud strip Dennisa Liua više nije online gde ga je on nudio čitaocima i praktično ga je danas veoma teško nabaviti i izvršiti poređenje sa onim što smo dobili u seriji.

U saradnji sa Carol Barbee, Liu je naizgled napravio još jednu seriju o ljudima koji otkrivaju svoje superherojske moći u svetu koji baštini superheroje samo kao likove iz stripa, i onda im fikcionalni uzori služe kao putokaz u pokušaju da usmere svoje novostečene moći i iznesu se sa svim izazovima.

Ono što je međutim razlika jeste to što je ovo serija koja je namenjena i deci. I zbilja spada u kvalitetnije televizijske i samim tim strimerske sadržaje namenjene deci. Naime, Liu i Barbee ne potcenjuju decu i sve one tipične zaplete koje poznajemo iz takvih priča izvode sa punim ubeđenjem.

Imali su isto tako jako puno sreće sa glumačkom podelom, Ja'Siah Young je neobično simpatičan kao mali i pomalo naivan dečak koji posle smrti oca počinje da otkriva supermoći koje ni približno ne može da kontroliše, shvata da je deo ogromne misterije koju ni odrasli ne mogu da pojme a nekmoli on, i na sve to uči bitne lekcije o drugarstvu, odanosti i međuljudskim odnosima. Alisha Wainwright je briljantna u ulozi njegove majke, mlade udovice koja ne može da se snađe sa obiljem životnih obaveza, povezivanjem kraja s krajem, detetom koje je možda supermen u najavi i naravno ljudima koji je okružuju a mogu imati ko zna kakve namere.

Young i Wright izvanredno glumački nose ovu seriju koja je mnogo više nego što bi se očekivalo zapravo oslonjena na glumce i odnose koji se grade među likovima. Akcije ima i veoma je vešto izvedena ali je nema previše i zapravo glavno uzbuđenje proističe iz malih događaja koji u ovim okolnostima postaju složeni i ponekad nesavladivi.

U suštini sa takvom koncepcijom, RAISING DION zapravo nije budžetski nedostižna serija i svakako nije ni blizu skupoće tipičnih DC ili Marvel serija a o BOYSima da ne govorimo. Uprkos tome što ju je producirao Michael B. Jordan i što se pojavljuje u flešbekovima kao Dionov otac, RAISING DION je primer jedne ekonomično koncipirane televizije oslonjene na.karaktere, izvanredne glumce i veštu izvedbu po čemu se razlikuje od sve većeg dela stripskih ekranizacija a naročito superherojskih sadržaja.

Serija ima 17 epizoda i dve sezone koje su izašle na Netflixu u periodu od 2017. do 2022. godine.

Нема коментара:

Постави коментар

PICO DE NEBLINA S01

Fernando Meirelles se poslednjih dana aktuelizovao kao reditelj prestižne i upečatljive televizije u serijama kao što su SUGAR i THE SYMPATH...