субота, 31. октобар 2020.

THE NIGHT MANAGER

Pogledao sam THE NIGHT MANAGER adaptaciju le Carreovog romana koju je za koprodukciju BBCa i AMCa napisao David Farr. Oskarovka Susanne Bier uspela je da skupi sjajnu glumačku ekipu ali nažalost nije uspeva da donese pravi lecarreovski ugođaj. Deo krivice za to je samo njen jer je serija naprosto kruto režirana, staromodno i u skladu sa standardima neke televizije sa nižim standardima. Naprosto, u lokacijama, kostimima, detaljima nema nikakve vibrantnosti, kadriranje je krajnje konvencionalno i predvidivo, a gluma pati i u pogledu onoga što je rediteljska indikacija a i kad se uzme u obzir šta nudi scenario. Farrov scenario je nažalost bondizovao le Carrea. Odnosi su postali crno-beli, obaveštajna igra je pojednostavljena, a motivacije su stripovske, pa zato ne treba da čudi što naslovni lik kog igra Tom Hiddleston u jednom trenutku sve ovo krene da pretvara u svoj showreel za novog Bonda. Hugh Laurie, s druge strane, ima reputaciju pisca špijunskog romana, pa zaista čudi kako je napravio lik hammy negativca sa onom vrstom šarma koji je toliko prenaglašen da postaje apsurdan. Tom Hollander jedini kanališe naurozu svojstvenu le Carreu, a Elizabeth Debicki čini sve što može da svoj klišetizirani karakter trophy supruge digne do nivoa nekog ozbiljnijeg angažmana, ali ne može, uprkos tome što je vrlo slobodna sa svojim telom za televizijske standarde.


Bez namere da budem kritičan prema BBCu ali THE NIGHT MANAGER nažalost mnogo više liči na minoran BBC rad nego na nešto sa AMCa. Otud ni ne čudi da je serija prvo prikazana u Britaniji a da na AMC očigledno neće imati prvoklasni pemijerni status.

Нема коментара:

Постави коментар

SUGAR S01

Serija SUGAR je impresivna na mnogo nivoa. Međutim, ako bismo izdvojili jedan koji je ključni onda je to svakako činjenica da je u njoj krea...