субота, 31. октобар 2020.

STRANGER THINGS S01

Pogledao sam STRANGER THINGS novu Netflixovu seriju i moram priznati da je ovo jedan od onih "televizijskih" dragulja za koji sam poželeo da ostane na nivou event-serije, uostalom kao i što je običaj bio u vreme u koje je smeštena. Međutim, serija je obnovljena i treba videti da li će i na koji način biti tretirani likovi iz postojeće sezone. Ako se opredele za TRUE DETECTIVE/ FARGO putanju u kojoj bi svaka sezona prikazivala drugi milje i likove, tu bismo onda mogli podržatzi drugu sezonu. Ipak, bilo bi pogrešno praviti produžetak sa ovim likovima i mestom dešavanja.


STRANGER THINGS je kompaktna celina. Neko je može optužiti za intruziju kinematografije u svet serija koji je danas možda i potentniji od filma, i to je argument koji ne možemo osporiti. STRANGER THINGS jeste "osmosatni", odnosno šestočasovni film koji u sebi nosi samo rudimentarne elemente televizijske dramaturgije, ali s druge strane, zašto se opirati formalnoj arhaiziranosti STRANGER THINGSa kada sve savršeno funcioniše.


Pre skoro godinu dana prepoznao sam izuzetan potencija The Duffer Brothersa i bilo je jasno da Holivud računa na njih. STRANGER THINGS je bio pravi put za njihovu afirmaciju. Privukli su veliku pažnju publike i imaju ljubav geekova koja bi mogla rezultirati izvesnom autonomijom u odnosu na producente i finansijere.


U osnovi, STRANGER THINGS pripada jednom savremenom trendu indie filma koji mi generalno smeta a to su žanrovske priče koje pokušavaju da evociraju efekat i atmosferu nekih prošlih klasika tako što se smeštaju u epohu u kojoj se sam taj klasik dešava. Nisam veliki fan evokacije utiska nekih starih filmova kroz smeštanje u istu epohu. Više cenim autore kao što je Gil Kenan koji izgaraju pokušavajući da stvore Amblin u savremenim okolnostima, bez retro-pomagala.


Međutim, The Duffer Brothers uspevaju da na impozantan način rekonstruišu imaginarijum Amblina i uopšte fantastike osamdesetih, slično filmu SUPER 8 JJ Abramsa. Na neki način, STRANGER THINGS je svojevrsna višečasovna razrada SUPER 8 sa uvođenjem jačih uticaja Joe Rubenovog DREAMSCAPEa ili romana Stephena Kinga.


U centru priče je porodica, što je potvrđeni Spielbergov recept, a zatim je tu i Kingov tretman varošice u kojoj se dešavaju sumnjive stvari, sa sve likovima koji ilustruju male varoške idiosinkrazije. Zanimljivo je uključivanje figure ožalošćenog oca-šerifa koji ne doživljava uobičajenu "sudinu Martina Balsama" svojstvenu policajcima u ovakvim sadržajima.


Zavera koja se nadvija nad varošicom je fini derivat u kome ima i Hladnog rata i Lovecrafta, i tu ponajviše možemo prepoznati neke elemente koje su tretirali Gil Kenan, JJ Abrams i Max Landis u poslednje vreme.


Elem, neprekidan niz referenci sugeriše dve stvari, prvo da STRANGER THINGS ne samo da nije koncipiran sa originalnošću na umu već da svoj kredibilitet crpi iz nadovezivanja na postojeća i vrlo omiljena ostvarenja, kao i da je deo jednog šireg talasa reinterpretacije osamdesetih koji se javlja poslednjih godina.


Ipak, sve to nije važno jer ono čega su se Dufferovi poduhvatili uspeva da profunckioniše. Izuzev Winone Ryder koja pokazuje određenu nesigurnost, ostatak glumačke ekipe je izvanredan, deca su sjajno odabrana i dobro je rađeno sa njima. Direktori fotografije Tom Ives i Tod Campbell, iako imaju prevashodno televizijsko iskustvo, odlično uspevaju da proizvedu štimung osamdesetih, i na kraju STRANGER THINGS je uzbudljiv i duhovit na pravim mestima i u pravoj meri.


Ljubitelji muzike će biti blago iziriitirani naglašavanjem da se sve dešava 1983. godine a ima dosta muzike koja se sluša ili pominje da nije baš iz te godine, mada jeste iz tog perioda, ali to su sve "slatke muke".


Producent ove serije i reditelj dve epizode je ozloglašeni Shawn Levy za kog mnogi zaboravljaju da je potpisao jedan od najboljih Amblin filmova poslednjih godina, REAL STEEL. Ako imamo u vidu tu činjenicu, ovo je svakako bitan detalj koji će mu biti uzet kao olakšavajuća okolnost na Sudu Istorije.


STRANGER THINGS je u sebi nosio dosta elemenata zbog kojih je mogao naići na odbijanje. Ipak, sve to je uspeo da prevaziđe, i da se izdigne iznad svih onih principijelnih primedbi koje mu se mogu uputiti.


Нема коментара:

Постави коментар

SUGAR S01

Serija SUGAR je impresivna na mnogo nivoa. Međutim, ako bismo izdvojili jedan koji je ključni onda je to svakako činjenica da je u njoj krea...