петак, 16. јун 2023.

DAVE S01

Jeff Schaffer, veteran saradnje sa Larry Davidom na SEINFELDu i CURB YOUR ENTHUSIASM, istovremeno i scenarista najvažnijeg "nevažnog" filma u žanru komedije u protekle dve decenije EUROTRIP, kreirao je sa komičarem Daveom Burdom seriju DAVE koja proističe iz kombinacije Burdove ličnosti i javne persone i u davidovskom maniru obrađuje probleme generacije Z i teme slave.

Dave Burd je postao YouTube senzacija kao reper Lil Dicky koji je kroz mešavinu jednog oštroumnog i blentavog doživljaja rep muzike postao objektivni činilac na sceni, stigao da nastupa i albuma. Iz te pozicije on kao, prevashodno komičar, gradi ovu komediju, na daljoj razradi života svoje kreacije u kojoj se spajaju Burd lično i Lil Dicky.

U izvesnom smislu ovde se mešaju život i fikcija kao u slučaju CURB YOUR ENTHUSIASM, imamo stvarnu ličnost koja ima fikcionalni alter ego i oba su prepletena, dešavaju joj se fikcionalni doživljaji sa stvarnim ličnostima, uporedo sa dešavanjima u popularnoj kulturi. Serija se pored CURB YOUR ENTHUSIASM svesno referiše i na ENTOURAGE, čak u drugoj sezoni ima i jednu repliku kojoj pokazuje svoju "svest" o sličnosti.

Dakle, DAVE je serija koja ima svoje uzore u drugim serijama, i u radu samih svojih autora. Ona je veoma autentična u samom liku. Koliko forma nije nova toliko je lik svež. Jako je zanimljiv taj spoj blentavosti i oštroumnosti koji je pogon njegovog rada i pokušaja da postane slavni reper. U njemu ima zaistsa zanimljivih stvari za razmišljanje o tome koliko genijalnosti ima u najvećoj gluposti i obrnuto, o histrioničnosti i onome što konstituiše popularnu kulturu uopšte.

Samim tim serija DAVE je i parodija ali i reafirmacija savremene pop kulture. Veoma je dobro glumljena, počev od Burda u glavnoj ulozi koji uprkos tome što je komičar uspeva da prenese širok raspon emocija u svom ključu naravno. U vizuelnom pogledu, koji često ume da bude oskudan u ovakvom sadržaju, serija je takođe jako uspela. Konačno, muzika čini njen bitan deo i urednici zajedno sa autorima rade dobar posao da diferenciraju ono što je dobro, loše i zlo.

DAVE u prvoj sezoni ne samo da je uspešna serija i da izvanredno zaokružuje svoj narativni luk već nudi održivu mustru i za buduće sezone.

Uz sav rizik koji nosi ovakav iskaz, u današnjem svetu, DAVE je bitno superiorniji od serije ATLANTA.

Нема коментара:

Постави коментар

SUGAR S01

Serija SUGAR je impresivna na mnogo nivoa. Međutim, ako bismo izdvojili jedan koji je ključni onda je to svakako činjenica da je u njoj krea...