среда, 15. фебруар 2023.

FOR ALL MANKIND S03

Sa malim zakašnjenjem živopišem treću sezonu serije FOR ALL MANKIND jer nikako nisam uspevao da nađem kvalitetno vreme da se njom detaljno bavim.

Treća sezona doseže devedesete, a završava se početkom dvehiljaditih. Tokom devedesetih dešava se trka za odlazak na Mars i kako je reč o alternativnoj istoriji, devedesete su najbliže našoj sadašnjosti. Naime, trku za Mars vode SAD, SSSR i privatna kompanija koju vodi mladi inženjer avanturista i crnac koji želi da se dokaže.

Klozetovana astronautkinja postala je predsednica SAD i NASA ima podršku za odlazak na Mars, iako se javlja problem sa gubitkom poslova u oblasti energetike jer izvori energije upravo otkriveni zahvaljujući putovanjima u svemir preuzimaju primat.

U svemiru su stvari podjednako nestabilne kao i na Zemlji jer hladnoratovsku tenziju sada dopunjuje i sukob između javnog i privatnog sektora i dva različita pogleda na svemirska putovanja.

U trećoj sezoni se desi zaista dosta toga. Nažalost, ne razrađuje se dovoljno tema filma koji su o Gordou i njegovoj supruzi u blokbaster pretvorili Dennis Quaid i Meg Ryan i čini se da je po obimu dešavanja ova sezona možda za nijansu bogatija nego što epizode mogu da obuhvate.

S druge strane, dizajn svemirskih stanica, raznih letelica i modula, odlazi daleko u budućnost u odnosu na ovo što imamo danas, i meni je lično to sve bilo manje zanimljivo nego u ranijim sezonama. No, to su sve detalji, alternativna istorija na delu je zanimljiva, junaci su joj protagonisti, i stvari koje se dešavaju su veoma znakovite i tiču se aktuelnog trenutka. U tom pogledu, serija je malo izgubila i na tom konceptu da je za ljubitelje i poznavaoce i ušla je u domen nečega što je lakše čitljivo jer naprosto sada znamo koliko se prošlost razlikuje od alternative jer prosto skoro sve što u seriji gledamo nije postojalo/ ne postoji.

No, uz sve probleme, FOR ALL MANKIND je i dalje uživanje i za treću sezonu i dalje drži tonus. Odobrena je i četvrta, a to je za ovakav projekat zbilja podvig. 

Нема коментара:

Постави коментар

SUGAR S01

Serija SUGAR je impresivna na mnogo nivoa. Međutim, ako bismo izdvojili jedan koji je ključni onda je to svakako činjenica da je u njoj krea...