петак, 17. фебруар 2023.

THE PEMBROKESHIRE MURDERS

THE PEMBROKESHIRE MURDERS je ITVjeva serija bazirana na istinitim događajima, o seriji ubistava koja su se desila u jednom dužem vremenskom periodu, praćena razbojništvima i silovanjima, u kojima je relativno brzo pronađen počinilac ali zbog manjka dokaz i odlazak u zatvor zbog nekih drugih dela nikada nije optužen.
Inspektor Steve Wilkins, kog u trodelnoj seriji igra Luke Evans, otvorio je ovaj slučaj iznova 2006. i krenuo da istražuje Coopera dok je ovaj bio na slušanjima za izlazak na uslovnu slobodu.
Cooperova dela su jedan vrlo specifičan oblik kriminaliteta koji se više sreće u stvarnosti nego u fikciji. On je naime inicijalno motivisan krađom, a u nju je gurnut kao kockar i ljubitelj rizičnih investicija. Međutim, prilikom krađa i razbojništava počinje da ubija svoje žrtve, ali i da se seksualno iživljava nad njima. Uporedo sa tim on ima relativno funkcionalan socijalni život kao i masa drugih ljudi sa relativne margine, bez detalja koji bi ukazivali na patologiju koju je iskazivao prilikom izvršenja dela.
On nije Hannibal Lecter ali je prilično inteligentan, promućuran i apsolutno lišen bilo kakvih moralnih obzira prema drugima što ga čini veoma nezgodnim osumnjičenim, ali uz primenu modernih forenzičkih tehnika, kako u pogledu analize fizičkih dokaza, tako i psihološke pripreme, on na kraju završava na optuženičkoj klupi.
Ipak, težina dela koja je počinio na kraju na duže staze ipak dovodi do razaranja njegove porodice, što Cooper pokušava vešto da iskoristi i stvori dodatnu konfuziju optužujući svog sina.
THE PEMBROKESHIRE MURDERS nastala je po knjizi koju su napisali inspektor Wilkins i novinar ITV koji mu je pomogao da reši ovaj slučaj. Marc Evans uspeva da ovu priču izvede sa dinamikom igrane serije, da pusti glumcima da izgrade zanimljve likove, ali da ostane u okvirima onoga što je istinita priča.
Rezultat je vrhunska televizija u svakom pogledu koja ne donosi ništa preterano novo ali ono što radi izvodi dobro.

Нема коментара:

Постави коментар

SUGAR S01

Serija SUGAR je impresivna na mnogo nivoa. Međutim, ako bismo izdvojili jedan koji je ključni onda je to svakako činjenica da je u njoj krea...