уторак, 26. јул 2022.

RAGDOLL

Roman po kom je snimljena serija RAGDOLL autora Daniela Colea, objavljen je kod nas pod naslovom TVOJ POSLEDNJI DAN u izdanju Vulkana. Scenario za adaptaciju pisao je Freddy Syborn, najpoznatiji kao saigrač Jacka Whitehalla u njegovim komedijama ali i iznenadno ime na jednoj od epizoda Abbottove crnohumorne kriminalističke serije WOLFE.

Na RAGDOLL, Syborn je ispratio sve epizode kao kreator i scenarista i dao je seriji jedan razbarušeni i crnohumorni ton. Ova serija je u principu upravo i najzanimljivija u pogledu tona. Naime, u njoj se spajaju brutalni zločin, nešto jači od tipičnog britanskog kriminalističkog procedurala, cinični likovi sa duhovitim ponašanjem, bizarne situacije, ali sve najosnovnije stvari ostaju iste kao u nekoj tipičnoj seriji. Slučaj se rešava kroz šest epizoda. Negativac je jedan od onih superiornih serijskih ubica koji sve zna i sve ume, i u tom pogledu sve ovo je malo rutinski.

Ali, kako rekoh, generalna intonacija serije nije, i to joj daje svežinu, mada ne u meri koja iziskuje da se sve ovo nastavlja i nadalje, a Daniel Cole ima još jedan roman preveden sa ovim likovima kod nas, dakle materijala za dalje ima. Cole je objavio ukupno tri romana sa ovim likovima a serijal se zove Fawkes and Baxter.

Imena likova u televizijskoj adaptaciji su izmenjena kao i njihov etnicitet.

RAGDOLL je generalno dobro prihvaćen od strane kritike i sa te strane možemo reći da je Freddy Syborn izvršio uspešan transfer iz žanra u žanr, odnosno iz komedije u krimić.

Нема коментара:

Постави коментар

SUGAR S01

Serija SUGAR je impresivna na mnogo nivoa. Međutim, ako bismo izdvojili jedan koji je ključni onda je to svakako činjenica da je u njoj krea...