уторак, 19. јул 2022.

THE NORTH WATER

THE NORTH WATER Iana McGuirea je roman koji je po izlasku postigao veoma solidan uspeh, bio je na širem spisku za Bookerovu i još neke nagrade, i ne dolazi sa reputacijom klasičnog krimića. Međutim, serija koju je napisao i režirao Andrew Haigh, kada se priča posloži, u suštini nosi pored McGuireovog mračnog realizma, i pustolovnog elementa, niz veoma izraženih elemenata kriminalističkog žanra.

Osnovni zaplet tiče se ekspedicije broda kitolovca čiji je nominalni cilj da donese arktički plen ali je pravi cilj da se brod potopi radi osiguranja. 

Na brodu je početnik, mladi hirurg, veteran kolonijalnih sukoba u Indiji navučen na laudanum, i on ubrzo zapaža veoma čudne događaje koji se odigravaju oko harpuniste Henry Draxa koji uprkos tome što je vidno psihički neuravnotežen, ipak predstavlja integralni deo raznih pokvarenih vizija kapetana broda i njegovih nalogodavaca.

Ekspedicija polazi nizbrdo kada mladi hirurg shvati da je Drax sodomizovao i ubio malog od palube, potom se plan oko potapanja broda pretvori u punokrvni brodolom, i serija kombinuje više veoma snažnih elemenata u jednu uspešnu celinu.

Ovako depresivan prikaz 19. veka nije nov, ali Haigh mu kroz glumačku igru Jacka O'Connella i Colina Farrella daje jedan novi kvalitet. Rad na lokaciji je impresivan, scena masakra foka na kraju prve epizode je nesvakidašnja a završna sekvenca četvrte epizode je po mnogo čemu impresivna.

Uprkos tome što ova serija ne donosi puno toga novog, ono što radi, izvodi vrhunski, scenario je solidan, efikasniji nego što izgleda, gluma je na nivou imena koja su angažovana a rade sve vrhunski ljudi, inscenacija i vizuelni pristup su ambiciozni i znakoviti. THE NORTH WATER je vrhunska produkcija u kojoj su BBC i AMC udružili snage i rezultat nije izostao.

THE NORTH WATER je mnogo toga, ali na kraju-krajeva, ipak je u osnovi kriminalistička priča koja ima jedan jako važan kvalitet - pokušava da pronikne u ono što zločin čini privlačnim umesto da ga zatrpava beskrajnim socijalnim uslovljavanjima kao vidom motivacije.

THE NORTH WATER ne nudi ništa novo ali nudi dosta dobrog. A kvalitet nikad ne izlazi iz mode.

Нема коментара:

Постави коментар

SUGAR S01

Serija SUGAR je impresivna na mnogo nivoa. Međutim, ako bismo izdvojili jedan koji je ključni onda je to svakako činjenica da je u njoj krea...