петак, 19. март 2021.

THE GREAT S01

THE GREAT u svojoj prvoj sezoni, donosi poetiku Tony McNamare koji je postigao veliki uspeh kao pisac Lanthimosove THE FAVOURITE i onda je preradio i svoj komad o Carici Katarini u seriju slično apsurdnog tona i grubog humora.


McNamara ne pokušava da ide linijom remek-dela kao što je BLACK ADDER a što je pokušao Ben Elton u UPSTART CROW, praveći spoj humora i intelektualizma, dekonstrukcije ljudi i događaja, već naprotiv ide dalje linijom koncepta royals behaving badly.


U THE GREAT, McNamara se dodatno pomera od istorije, i bavi se ruskim dvorom koji publici i nije toliko poznat jer nije na Zapadu baš ni viđen u mnogo ekranizacija i onda tu sad radi razne intervencije, kojima jelte odstupa od istorijskih činjenica.


Postavlja se međutim pitanje, kuda on odlazi. THE GREAT donosi niz nekoliko “neverovatno ali istinito” trenutaka, međutim u celini nema mnogo veze sa ruskim dvorom tog vremena i suštinom događaja koji su se dešavali, niti njihovom bazičnom dinamikom.


U tom smislu THE GREAT barem što se mene tiče nije fikcija o istorijskim ličnostima koja govori istinu već je negde na pola puta od neke rableovske ali intelektualne utemeljene kritike i potpune parodije ne samo života na dvoru već i forme serija o tome.


Međutim, u celom tom apsurdu ipak ima prostora i za pravu emociju, u pojedinim situacijama, a glumačka ekipa koju predvode Elle Fanning i Nicholas Hoult je izvrsna.


Drugi problem serije osim samog smisla svega ovoga što gledamo je što se konstrukcija gegova i situacija dosta ponavlja i tu onda imamo klasičan landgrab pažnje, u smislu da ono što se ne izgradi pričom, situacijama i likovima prosto nadoknađujemo senzacijama, pre svega u pogledu seksa, nešto manje nasilja i opšte izopačenosti.


Dosta je ponavljanja, dosta je jednoličnih gegova gde se u dvorske okolnosti integriše moderni prosti govor i sve to je zapravo mnogo lošije nego što bi trebalo, ali se ne može osporiti jedna druga stvar - THE GREAT je zanimljiva za gledanje. Glumci su odlični i raspoloženi za zezanje, realizacija je raskošna, i uprkos tome što o seriji ne mislim mnogo toga dobrog, pogledao sam je sa pažnjom.


Нема коментара:

Постави коментар

SUGAR S01

Serija SUGAR je impresivna na mnogo nivoa. Međutim, ako bismo izdvojili jedan koji je ključni onda je to svakako činjenica da je u njoj krea...