понедељак, 22. март 2021.

12 REČI S01

12 REČI Jelene Stolice je zanimljiva kriminalistička serija koja se izdvojila u novom talasu srpskih televizijskih krimića iako je ona omaltene po šavovima spoj nekih stvari koje smo već videli u drugim serijama. Međutim, spojevi koji su zanimljivi su uvek dobrodošli, dok god iz njih ne proističe neka nefunkcionalna sredina koja nije skladna.


I 12 REĆI je srećom skladna celina u kojoj se prepoznaju elementi drugih serija, stavljeni u funkciju i dovedeni u formu koja je ista kao najbolje izdanje tamo odakle je pruzeta.


Viktor Savić igra advokata koji dobija posao u moćnoj firmi mafijaškog konsiljerea. Njegov backstory skromnog studenta koji je pomagao lenjim za pare preuzeta je iz SUITSa, njegova moralna dilema i situacija u kojoj se našao ista je kao u Grishamovom THE FIRM. Šef u advokatskoj kancelariji je međutm Tihomir Stanić, koji je pak našpanovan na Marjanovića iz UBICA MOG OCA i ovde igra sličan lik, samo u pravnim poslovima. Kako bi oprali pare, odlučuju se da se oslone na kriptvalute kao u seriji GRUPA odakle dolaze Filip Đurić i Denis Murić, I tako sve u krug.


Međutim, kako rekoh elementi preuzeti sa drugih mesta su u dobrom izdanju, serija je snimljena jako dobro, produkcioni dizajn u domenu scenografije i kostima je izuzetan, i ova serija baš dobro izgleda i konzistentna je, te svakako može biti preporuka za ekipu iz ovog sektora.


Kad je o priči reč, tu ima nekih zanimljivosti ali ima i problema. U pojedinim deonicama serija ima dozu michaelmannovske kriptičnosti, zatvorenosti, junaci rade stvari ne za potrebe publike već kao da su kriminalci koje zapravo gledam, i to su najzanimljiviji delovi bili za mene, mada verujem da su najširoj publici odbojni.


S druge strane, postoje linije priče koje su prosto neubedljive, pre svih ona koja se odvija na sudu gde se proces naprosto odvija prebrzo, a ni pravni aspekt cele priče nije naročito promišljen i deluje da je mogao biti promišljeniji. Naprosto tempo sudskog postupka je previsok,a argumenti koji se u njemu iznose su više u domenu laičkog nego ubedljivog pravnog izražavanja.


Viktor Savić igra glavnog junaka, ali njegov lik u najvećem delu serije ima veoma slab protagonizam i ima veoma nagle preokrete kada se prebaci iz svoje izvorne postavke u onaj stav koji će imati na kraju kada razrešava priču. U tom smislu, reklo bi se da je priča same serije mogla biti bolje postavljena kako bi ispratila svoje osnovne likove i osnovne emotivne tokove.


I tih nekoliko propusta su vidljivi ne  toliko što su naše serije u svakom pogledu besprekorne a ova odudara već baš zbog toga što ova serija u mnogim aspektima doseže veoma visoko.


Svakako da me zanima dalji rad ove ekipe koja je pokazala da već sada dosta može i da ima prostora za napredak posle ovog zdravog debija.


Нема коментара:

Постави коментар

SUGAR S01

Serija SUGAR je impresivna na mnogo nivoa. Međutim, ako bismo izdvojili jedan koji je ključni onda je to svakako činjenica da je u njoj krea...