уторак, 9. март 2021.

COPPER S01

Doajen američke televizije Tom Fontana kreirao je seriju COPPER i izveo je u produkciji Barry Levinsona za BBC America. Ovaj reunion ekipe iz HOMICIDE nije rezultirao serijom tog značaja, tog uticaja, tog dometa. I u tom pogledu Fontana i Levinson ne donose tu specifičnu težinu ovoj seriji. 


Ipak, COPPER je na svoj način zanimljiva serija. Smeštena je u 1864. godinu i period Građanskog rata, na njujorškim ulicama gde su crnci slobodni, ali daleko je od toga da ih vole Irci i ostali belci, beda je katastrofalna, kuće su drvene, prostitucijom se bave deca a konfederalski subverzivci čekaju svoju priliku.


Glavni junak je Kevin Corcoran, Irac i veteran građanskog rata koji koristi svoj urođeni kako detektivski tako i ratnički nerv da rešava zločine na ulicama.


COPPER ima jedan season-long arc u kom Corcoran rešava svoju životnu Misteriju, a tiče se njegove supruge i deteta čija sudbina tokom izbivanja od kuće zbog rata mu nije do kraja poznata, ali je u većem delu toka prisutan i koncept crime of the week slučajeva.


Ta dva paralelna principa nisu ništa novo, korišćeni su sa velikim uspehom u CRIME STORY a uostalom i HOMICIDE je imao arc sa Lutherom Mahoneyem. Dakle, COPPER pokušava da se osloni na ovaj pristup i preraste status procedurala smeštenog u prošlosti. U tome i uspeva s tim što bez sumnje season-long arc nije onoliko zanimljiv koliko si autori mislili, i nije savršeno izveden.


Međutim, gluma je ozbiljna, atmosfera je dosta vibrantna iako se ne izlazi iz okvira network estetike i ukiupno uzev COPPER ima jedan upmarket izgled i ozbiljnost kojoj doprinose i sjajni glumci kao što su Franka Potente, Ato Essandoh ili sjajna Tessa Thompson u sporednim ulogama čineći da junaci imaju dobar prostor “za povlačenje” iz slučajeva sa gostujućim njuškama.


Naslovni junak je mogao imao kudikamo harizmatičniju podelu uprkos pokušaju da se kanališu McConaughey i Harrelson kroz njega, i to PRE nastanka serije TRUE DETECTIVE. Ali, uprkos tome što je solidan Tom Weston-Jones ipak nije nije ni McConaughey ni Harrelson.


COPPER im dovoljno kvalitetnih elemenata da ću pogledati drugu sezonu i ispratiti sve ovo do kraja.


Нема коментара:

Постави коментар

PICO DE NEBLINA S01

Fernando Meirelles se poslednjih dana aktuelizovao kao reditelj prestižne i upečatljive televizije u serijama kao što su SUGAR i THE SYMPATH...