субота, 31. октобар 2020.

COMRADE DETECTIVE

COMRADE DETECTIVE kreatora Briana Gatewooda i Alessandra Tanake je jedan od dekadentnijih koncepata koje je proizvela moderna televizija. Ova serija koju je briljantno režirao Rhys Thomas, britanski televizijski reditelj u velikom usponu, a pod pokroviteljstvom Channinga Tatuma, polazi od bizarnog koncepta koji se mogao svesti na SNL geg ali nije. Naime, COMRADE DETECTIVE je tobožnja rumunska serija iz 1985. godine koja je od tada bila izgubljena. Reč je o tobožnjem rumunskom pokušaju amerikanizovanog detektivskog showa u kome se naravno promovišu komunizam i sovjetska strana Hladnog rata.


I zbilja, takvih sadržaja je bilo, premda rumunski krimići te epohe deluju drugačije, međutim, recimo na našoj televiziji je bilo radova poput LOVCA PROTIV TOPA i MESTA SUSRETA BEOGRAD u kojima su se kombinovale baš te amerikanizovanme slike policijskog rada sa često blago ksenofobnim zapletima. No, u policijskoj praksi u stvarnosti je vrlo čest slučaj da holivudski obrasci zbilja utiču na policajce jer ipak su holivudski filmovi osnovni regrutni alat za tu profesiju.


Elem, rumunska serija je falsifikovana tako što je snimana u Bukureštu, na autentičnim lokacijama a potom dubbovana od strane All-Star glumačke ekipe. Rhys Thomas i scenaristi zaslužuju prizanje što serija ima bizarnost SNL skita ali zapravo je dosta ozbiljna i u krimi i u akcionom segmentu, naravno pre svega kao dekonstrukcija žanra.


Očigledno, njen specifični humor ali i društvena kritika proizilazi iz pomeranja vizure, sa Zapada na Istok iza Gvozdene zavese. Propagandni modeli kojima se služe "rumunski autori" su kombinacija američke žanrovske ortodoksije i socijalističke retorike dovedene do paroksizma. Otud, COMRADE DETECTIVE možemo posmatrati i kao seciranje krimića osamdesetih (u jednom trenutku se glavni negativac pojavi obučen kao Sonny Crockett) ali i kao tumačenje propagande plasirane kroz popularnu kulturu. Ako imamo u vidu da se Hladni rat ponovo zagreva, ova serija dobija naročitu težinu.

Нема коментара:

Постави коментар

SUGAR S01

Serija SUGAR je impresivna na mnogo nivoa. Međutim, ako bismo izdvojili jedan koji je ključni onda je to svakako činjenica da je u njoj krea...