субота, 7. септембар 2024.

СЛОВО ПАЦАНА S01

Žora Križovnjikov je u seriji СЛОВО ПАЦАНА napravio varijaciju na - kod nas kultnu - seriju SAŠINA EKIPA, samo prilagođenu savremenom senzibilitetu i estetizaciji.

СЛОВО ПАЦАНА govori o čuvenom fenomenu kazanjskih uličnih bandi. To je fenomen koji je sam po sebi fascinantan a ni ova serija koja se njime direktno bavi ne može do kraja da obuhvati tu fascinantnu pojavu kada tokom odumiranja SSSRa praktično ulične bande preuzimaju Kazanj i počinju da shvataju kako je sistem toliko slab da oni maltene imaju vlast, dočim Komsomol, takođe ustrojen kao banda koja mafijaški reketira omladinska okupljališta u stvari grupiše umove koji će odatle stasati u organizovani kriminal.

Gotovo je sigurno da СЛОВО ПАЦАНА čeka sledeća sezona i pošto su glumci tinejdžeri, i još uvek su u razvoju, možemo očekivati da se iduća dešava tokom samog raspada ako se prva dešava cca. 1989. recimo, ako je suditi po filmovima koji se gledaju na VHSu.

Žora nije pretenciozan, on se bavi istorijom kroz priču o sazrevanju i ne beži od sentimentalnosti, a kao iskusan kadar, u produkciji Fjodora Bondarčuka, u tom smislu ume i da nagazi, ali to je u redu, ne izbegavamo.

Mladi glumci su izvanredni i ekspresivni, prenose emociju sa lakoćom i to doprinosi propulzivnosti Križovnjikovljevog rukopisa. Inscenacija je energična, rekonstrukcija epohe je nepretenciozna ali veoma aktivna, sa izvesnom dozom retro štimunga koji možda u arhaičnosti odlazi i koji korak dalje od realne slike 1989. mada opet Kazanj, ipak nije Moskva, kao što ni votka nije rakija.

U svakom slučaju, sa pažnjom čekam drugu sezonu koja bi mogla biti još ozbiljnija pre svega istorijski i ideološki. Voleo bih da ova serija dobija svoju priliku na RTSu.

Нема коментара:

Постави коментар

SNOWPIERCER S04

Četvrta sezona SNOWPIERCERa je snimljena a onda je bila sklonjena iz programa i odlučeno je bilo da se ne emituje. Posle godinu i nešto čeka...