недеља, 4. фебруар 2024.

KOŠARKAŠKA PRAVILA

Miloš Jovanović je proteklih godina nametnuo kao jedan veoma specifičan sportski novinar na našoj sceni. Izražavao se u različitim medijima, počev od internet portala za koje je pisao, preko televizijskih specijala koje je radio za Vice do podkasta o košarci među kojima je bio pionir. Ono po čemu se izdvojio jeste erudicija u kojoj je uspevao da široko zahvati socijalni i pre svega kulturni kontekst sportskih dešavanja usled čega su čak i njegovi tekstovi o aktuelnim događajima, koji su po pravilu efemerni i deo najpotrošnije medijske galanterije uspevali da deluju kao nešto što je pravljeno da "traje" i "ostane".

S druge strane, veći deo aktivnosti vezao je za razne forme rekapitulacija bilo da je reč o biografskim tekstovima, dokumentarnim specijalima o nekim određenim događajima ili ekipama, i tu je njegova sklonost ka stvaranju hronika trajne vrednosti zapravo najbolje došla do izražaja. 

KOŠARKAŠKA PRAVILA je osmodelna serija pravljena za Arena Sport u kojoj Miloš Jovanović predstavlja po jednu ličnost u svakoj epizodi, usput dajući po jedno lice a bogami i poneko naličje košarke kod nas. U pogledu izbora ličnosti, praktično ova serija zaista nudi do sada najsveobuhvatniju sliku šta znači košarka kod nas - od Svetislava Pešića, našeg legendarnog klupskog a još više reprezentativnog trenera i Marine Maljković koja je podigla našu žensku košarku na najviši nivo, što su ličnosti koje su tradicionalni gosti svake rekapitulacije naše sportske istorije, Jovanović kopa sve do Nemanje Aleksandrova, kao primera velikog talenta koji nije dostigao ono što mu se proricali ali je uspeo da živi od košarke pa sve do Kevina Puntera kao primera dobro prihvaćenog američkog košarkaša u našem miljeu.

Mnoge teme koje ovde dotiče Miloš Jovanović retko se sreću, počev od interesantnog pitanja američkog košarkaša van Amerike, koje je doduše otvarano u nekim egzotičnim formama, recimo Gojko Berkuljan je na našem podneblju pravio film o strancima u gusinjskom drugoligašu, a ovde imamo nešto drugo - kako je to biti Amerikanac u Zemlji košarke koja nije SAD gde su kriterijumi skroz drugačiji. Isto važi i za Mijaila Grušanovića i za Nemanju Aleksandrova kao primere lokalnog majstora bez internacionalnih ambicija ili great white hopea koji nije postigao to što je želeo.

Otud, KOŠARKAŠKA PRAVILA stoje kao vrlo zanimljiva slika onoga što košarka jeste na našim prostorima po vertikali. 

Serija je dinamična, veoma estetizovana iako su okosnica prevashodno Jovanovićevi razgovori sa pomenutim ličnostima. Arhivski materijal je vešto inkorporiran i u vizuelnom pogledu KOŠARKAŠKA PRAVILA mogu da stanu uz rame sa dokumentarnim serijama kakve je radio Peter Berg za HBO.

Нема коментара:

Постави коментар

RATKO MLADIĆ - KRAJ DRAME

Slobodan Simojlović je režirao po istraživanjima Slađane Zarić televizijsku dokumentarnu seriju RATKO MLADIĆ - KRAJ DRAME koja je između 200...