понедељак, 22. јануар 2024.

DECEIT

DECEIT je četvorodelna britanska serija o poznatom slučaju Colina Stagga i Roberta Nappera koja je sada, sa svim elementima naknadne pameti uspela da obradi ovaj po mnogo čemu jedinstven događaj.

U uslovima filmske ili televizijske produkcije priča o detektivki koja odlazi na tajni zadatak kako bi ulovila serijskog ubicu deluje kao rutinska stvar. Međutim, u stvarnosti je to ne samo retkost i vrlo je opasno već je i dosta neproduktivno na sudu.

Emilia di Girolamo stavila je u centar priče inspektorku koju kolege šalju da se zbliži sa Colinom Staggom, osumnjičenim za ubistvo samohrane majke Rachel Nickell, kojom prilikom je poštedeo dete. On se našao blizu mesta gde je ona ubijena i savršeno se uklapao u profil koji je definisao profesor Paul Britton koji je pomagao kao psiholog profajler.

Inspektorka je dosta lako uspela da se zbliži sa Staggom, usamljenim i seksualno inhibiranim čovekom koji ostvaruje neke neobične kontakte sa ženama preko oglasa i naizgled je skupila dovoljno dokaza da on jeste ubica.

Međutim, ona je prva posumnjala da je on zapravo nevin dok su ga Britton i njene kolege gurale sve dublje u istražni zatvor gde je trpeo torturu potom na sud, gde je slučaj prevashodno pao zbog toga što ga je inspektorka izmanipulisala da "njoj za ljubav" inkriminiše samog sebe.

Za to vreme ponovilo se ubistvo samohrane majke, ovog puta ubijeno je i dete i lokalni policajci su sami bez pomoći Brittona našli ubicu, gde se ispostavilo da je to počinilac i u slučaju Nickell, i da se nimalo ne uklapa u profil koji je psiholog definisao. Naprotiv, ovo nije bio usamljenik koji socijalno ipak funkcioniše već šizofreničar sa neprikrivenim psihosomatskim manifestacijama pa na kraju nije ni mogao biti osuđen na kaznu kao zdrava osoba iako se danas smatra da je počinio stotinu seksualnih delikata uključujući i dva ubistva samohranih majki s decom što je izgleda imalo veze sa njegovom traumom iz detinjstva.

Ovaj slučaj s početka devedesetih je dosta poznat i serija računa sa tim da gledalac sve ovo zna. Ključ serije je u glavnoj junakinji koja s jedne strane tone u psihološku igru koju su joj osmilili Britton i kolege, i želi da postane Clarice Starling u stvarnosti, dok osumnjičeni koliko god bio uvrnut sve više deluje kao da je nedužan iako je policija donela odluku da nije.

Nažalost, problem sa ovom vrstom delikata jeste u tome da kada nema fizičkih dokaza, uverenje inspektora jako utiče na istragu i da Stagg nije imao advokata koji je prepoznao mehanizam manipulacije mogao je biti osuđen, a svemu je pomoglo i drugo ubistvo koje se desilo dok je bio u zatvoru.

Afera je imala snažan odjek u Britaniji. Staggov život nije bio sjajan ni pre hapšenja a posle je upropašćen u toj meri da mu je posle 16 godina policija platila 700 000 funti odšteta a inspektorka je prestala da radi za policiju zbog psihičkog pritiska.

DECEIT je zanimljiva serija o tome kako je svega toga došlo u kojoj su se sreli nadahnuti glumci i Niall MacCormick u dobrom rediteljskom raspoloženju.

Нема коментара:

Постави коментар

PICO DE NEBLINA S01

Fernando Meirelles se poslednjih dana aktuelizovao kao reditelj prestižne i upečatljive televizije u serijama kao što su SUGAR i THE SYMPATH...