уторак, 16. јануар 2024.

FOR ALL MANKIND S04

Premisa je dekadentna ali FOR ALL MANKIND izrasta u jedan od bitnih monolita američke televizije.

Uprkos tome što je ovo sad već serija od ukupno četrdeset epizoda u četiri sezone, dakle u njoj ništa više nije novost ili slučajnost, i dalje je jako zanimljivo osetiti istu vrstu zbunjenosti kao na samim počecima da je ovako nešto snimljeno.

Naravno, još veće čuđenje stvara činjenica da je ovako nešto zaživelo i dočekalo da izađe četvrta sezona.

U četvrtoj sezoni, likovi iz inicijalne postave su već stari ljudi, duboko na rukovodećim pozicijama i mahom vezani za koloniju na Marsu koja sada više nije neki cutting edge tehnološki poduhvat već jedna klasična šljakerska zona u kojoj se ide radi zarade. 

Međutim, činjenica da je Mars postao rudarska kolonija ne znači da je stara garda zaboravila na to da je ovo i dalje prostor velikog podviga čovečanstva, kao i da se tu razvila osobena kultura ljudi koji sebe više ne vide na Zemlji, iz ovih ili onih razloga.

Ne bojte se, FOR ALL MANKIND neće postati EXPANSE u ovoj sezoni, ali ovde se polako oseća zametak one kulture koju smo kasnije gledali u toj seriji.

Kada se pojavi asteroid čije bi privlačenje u Zemljinu orbitu praktično obesmislilo kolonije na Marsu, i premestilo rudarske aktivnosti na njega, kreće pobuna među kolonistima koji su uprkos unutrašnjim podelama ipak počeli da se udaljavaju od planete sa koje su potekli.

FOR ALL MANKIND ovu sada već tvrđu space opera priču smešta u kontekst političkih previranja na Zemlji 2003. godine gde i dalje postoji SSSR i opet veoma vešto ovaj zaplet kanališe kroz spoj geopolitičkog trilera špijunske serije i mikropolitičkog trilera serije o naučnom dostignuću. Ova sezona je manje "meta" od ranijih jer u četvrtoj sezoni ima svoj izraz, ali i dalje ovde imamo jedan jako zanimljiv alter-istorijski spoj FROM THE EARTH TO THE MOON i recimo AMERICANSa.

Veliko je zadovoljstvo biti savremenik jedne ovakve serije.

Нема коментара:

Постави коментар

SUGAR S01

Serija SUGAR je impresivna na mnogo nivoa. Međutim, ako bismo izdvojili jedan koji je ključni onda je to svakako činjenica da je u njoj krea...