четвртак, 30. новембар 2023.

GEN V S01

Gen V je uspeo spin off serije The Boys koji se dešava u školi za mlade superheroje. Dešava se uporedo sa aktuelnom sezonom serije, i to je prva dimenzija koja odudara od mojih očekivanja, a u izvesnoj meri i stvara problem seriji.

Naime, superherojski stripovi, na koje The Boys ne samo da referišu već i na koje se nadovezuju itekako imaju tendenciju da svoje priče smeštaju u milje mladih junaka koji tek otkrivaju svoje moći i postoje paralelno sa osnovnim tokovima poznatih serijala. Među njima ima čak i sadržaja koji su namenjeni deci i regrutuju ih kao fanove stripova tako što im prikazuju avanture prilagođene uzrastu ili što je još zanimljivije, pustolovine poznatih junaka kada su bili deca.

Drugi smer sa stripovima o mladim junacima koji unutar superherojskog univerzuma idu u srednju školu i otkrivaju svoje moći upravo je pokušaj da se u strip unese realizam, da se supermoći i supernegativci sa svojim ogromnim zaverama zamene nečim što je na „uličnom nivou“ i u dodiru sa stvarnošću koja se nije onoliko raslojila koliko svetovi već etabliranih junaka.

I tu se Gen V nalazi u problemu. Ovo nije serija o poznatim junacima iz serije The Boys kad su bili mladi, što bi bilo zanimljivo jer bi se dešavalo u epohi, u nekoj alternativnoj istoriji u kojoj unutar našeg sveta postoji korporacija Vought i ljudi sa supermoćima. Istovremeno, ovo nije serija koja može doneti dozu „realizma“, osvežiti dekadentan superherojski univerzum jer to zapravo već radi osnovni kontinuitet serije The Boys.

Rečju, Gen V ne donosi ništa novo osim što je smeštena na kampusu. I u principu ni ne može kada je krenula ovim smerom. Pa ipak, Gen V jeste izvedbeno na nivou koji su postavili The Boys, i prosto zanimljiva je za gledanje. Suštinski, međutim, ovde ipak imamo suprotan efekat od onog koji se postiže u svetu stripa – naime, ovde nova serija ništa ne osvežava i ništa novo ne donosi tako da samo doprinosi eventualnom zamoru od franšize. Ne kažem da će on nastupiti brzo, ali ni Diabolical kao animirana intervencija između dve sezone ni Gen V nisu donele nešto bitno novo iako su donele dosta toga dobrog. No, bez donošenja „novog“ mimo osnovnog serijala, zamor publike od univerzuma jeste neizbežan.

Нема коментара:

Постави коментар

THE SYMPATHIZER

Chan Wook Park i Don McKellar su za televiziju kreirali ekranizaciju romana Viet Thanh Nguyena THE SYMPATHIZER. Iskreno, teško je objasniti ...