петак, 16. јун 2023.

SPY/MASTER

Adina Sadeanu i Kirsten Peters za HBO Max kreirale su rumunsko-zapadnoevropsku seriju SPY/MASTER. 

Ceaueseskuov režim je doživeo jedan veliki prebeg na prelazu u osamdesete i posle debrifinga koji je obavila CIA, taj obaveštajni general je objavio knjigu u kojoj je umnogome demistifikovao stanje u rumunskoj garnituri i državi uopšte.

Glavni junak serije SPY/MASTER je delimično inspirisan tim generalnom ali Victor Godeanu je socijalistički bonvivan koji više liči na Nikua Ceauseskaua nego na tog prebega i on odlučuje da ode na Zapad i napusti svoje mesto u spoljnoj obaveštajnoj službi, uključujući i mesto vođinog mezimca.

Nažalost, uprkos tome što je seriju režirao Christopher Smith, reditelj i autor koji nije pokazao mnogo ali ipak dolazi sa angloameričkog tržišta, sve vreme imamo ovde jak osećaj drugorazrednosti. Iako serija ulazi čak i u dom rumunskog vladara, ne nudi nam ništa preterano uzbudljivo osim pretpostavke da je Elena bila surovija od muža. Nema dece, nema nekih masnoća niti je nota bene serija o tome. Ali isto tako nema ni mnogo autentičnosti u pogledu toga kako je Rumunija koja je bila umešana u Camp David tada zapravo živela.

Dobijamo jednu garden variety špijunsku seriju koja pokazuje jake limite jer realno tek pomalo u slici liči na angloamerički proizvod visokog kvaliteta, ostatak vremena je korektna ali ipak nedorasla, kao uostalom i veliki deo istočnoevropskih serija, čak i kad se rade za HBO Max.

Daleko je ovo od nekog HBO nivoa kao što je BEFOREIGNERS ili istorijske parafraze kao što je poljska 1983. Ovo je relativno okej, i to je maksimum.

Нема коментара:

Постави коментар

SUGAR S01

Serija SUGAR je impresivna na mnogo nivoa. Međutim, ako bismo izdvojili jedan koji je ključni onda je to svakako činjenica da je u njoj krea...