уторак, 14. март 2023.

LA CHICA DE NIEVE

LA CHICA DE NIEVE je španska serija snimljena za Netflix, nastala po romanu koji ja napisao veoma tiražni pisac Javier Castillo, objavljivan i kod nas.

Seriju je režirala ekipa koja je radila i na LA PESTE i egzekucija je na veoma visokom nivou. Sve je vrlo atmosferično, visceralno, glumci jesu malo u onom televizijskom gasu gde se svaki put uzbude kao da se prvi put upoznaju sa datom situacijom ali je to sve ipak u granicama prihvatljivog.

Ono što je na nivou produkta najzanimljivije jeste sam format serije - ona ima šest epizoda koje su baš skrojene za bindž. Jedna praktično proističe iz druge, i kad se poslože u Netflixovom plejeru zbilja uvodna scena nove epizode odmah vuče gledaoca u sledeću. To znači da je svaka epizoda ostavljena na izvesnom nivou nedorečenosti, sa klifhengerom ili nekom udicom manjom od njega.

Kada se gledaju odvojene, a ne na Netflixu, takve epizode ipak u središnjem delu umeju da ostave pomalo nedorečenosti, naročito u fazi kada policija okuplja "dežurne krivce" za koje mi već u konvenciji znamo da su krivi za svašta ali za ovo konkretno nisu.

U završnoj trećini serije, kada uđemo u prostor samog razrešenja, menja se predznak cele postavke, i misterija predaje primat psihološkom trileru što je uspelo rešenje jer upravo nailazi posle celog tog središnjeg red herring dela.

Ako gledamo seriju kao ono što jeste - a to je proizvod za Netflix, ovo je svakako kvalitetno izrađena konfekcija koja ponekad dobaci i do ubedljivosti unikatnog rada, ali vrlo retko. Međutim, ako je sagledavamo kao "običnu" seriju koju bismo gledali epizodu po epizodu u nekom ritmu, dobila bi nižu ocenu. 

No, kako je ovo serija koja u isto vreme nudi sve epizode, na kraju krajeva nije ni presudno u kom tehničkom rešenju je gledate. U bilo kom plejeru, sav materijal je tu ako vas forma dovoljno zainteresuje za sadržaj.

Нема коментара:

Постави коментар

SUGAR S01

Serija SUGAR je impresivna na mnogo nivoa. Međutim, ako bismo izdvojili jedan koji je ključni onda je to svakako činjenica da je u njoj krea...