субота, 28. јануар 2023.

AMERICAN HORROR STORY S07

Sedma sezona serije AMERICAN HORROR STORY nosi naslov CULT i na veoma zanimljiv način obrađuje traumu dolaska Donalda Trumpa na vlast. Jasno je naravno iz daljine na čijoj strani je bogati holivudski liberal Ryan Murphy, ali u ovoj seriji se to ne vidi jer on uspeva da problematizuje čitav politički spektar.

Serija prati ženu koja od detinjstva ima traumatični stah od klovnova. Kada u njenoj okolini krenu da se pojavljuju zlokobni klovnovi ubice, sve deluje kao halucinacija koja će na kraju morati da rezultira hospitalizacijom. Uporedo sa tim, posle Trumpove pobede u jednu jako afirmaciju kreće lokalni alt.right vunderkind koji oko sebe kreće da okuplja razne nezadovoljnike i stvara kult sa ambicijama koje rastu do tačke da želi da postane predsednik SAD, ako može.

CULT se bavi temom frustracije, i raznim načinima kako nezadovoljstvo može da se ispolji u društvu. Negativci u ovoj sezoni nominalno jesu predvođeni glavnim dijaboličnim likom iz alt. righta ali zapravo na toj strani su svi ekstremisti, svi oni koji su duboko nezadovoljni i ljuti na svoju okolinu, bilo da je to jer se osećaju da se nedovoljno cene beli muškarci, bilo zbog poraza Hilary Clinton.

U tom smislu, Ryan Murphy iako kreće iz one teze o Trumpovoj harizmi vođe kulta, koja nije nova i nije njegova, polako to razrađuje pokazujući da volatilne okolnosti stvaraju ekstremisti sa obe strane, a da je Trump u stvari jednima svesna a drugima nesvesna želja, i anti-političar koji svima odgovara - bilo kao pokrovitelj, bilo kao idealni neprijatelj sa kojim se ne moraju birati reči i metode.

Serija je dinamična, maštovita, već u maniru onoga što poznajemo kao AHS ideativna, prožeta sa ranijim sezonama, ali pre svega idejno veoma uzbudljiva i rekao bih čak zrela. 

Нема коментара:

Постави коментар

PICO DE NEBLINA S01

Fernando Meirelles se poslednjih dana aktuelizovao kao reditelj prestižne i upečatljive televizije u serijama kao što su SUGAR i THE SYMPATH...