петак, 10. фебруар 2023.

THE ALIENIST S01

Kada je izašao roman THE ALIENIST Caleba Carra, odmah je privukao pažnju Holivuda, i od 1994. se nekoliko različitih kreativnih timova smenjivalo na tom projektu u nadi da će ga nekako pretvoriti u SE7EN samo sa šerlokholmsolikim likom. To se i pre ALIENISTa, recimo u MURDER BY DECREE desilo sa samim Holmesom a i Braća Hughes su to zakucala u FROM HELL. Dakle, sam koncept nije nov ali je to bio period ekspanzije filmova o serijskim ubicama.

Laszlo Kreizler je holmsoliki lik psihijatra, "alieniste" iz naslova koji koristi svoju ekspertizu i uz pomoć mlade avanturistkinje iz visokog društva i prijatelja-novinara Johna Moorea vrši istragu. Laszlo Kreizler međutim u onome kako je realizovan u ovoj seriji uopšte nije tako dominantan detektiv niti su njegovi uvidi presudni. Naprotiv, i druga dva lika dosta doprinose, iako je Moore u samom romanu baš u funkciji Watsona, on je pripovedač o pustolovinama genijalnog Kreizlera.

Na kraju je ALIENIST snimljen kao desetodelna serija za TNT u produkciji Cary Fukunage. Fukunaga je stigo svež sa TRUE DETECTIVE, tu se javljaju i Hossein Amini kao jedan od scenarista, Eric Roth kao jedan od producenata. Ekipa je super-prestižna, kao i glumačka podela, Daniel Bruhl igra Kreizlea a ostatak tima zaokružuju Dakota Fanning i Luke Evans a Brian Geraghty igra Teddy Roosevelta.

Carr je meni slabo poznat kao pisac fikcije, čitao sam ga kao istoričara i gledao pomalo kao scenaristu, ali iz ove ekranizacije rekao bih da je serija upravo scenaristički najmanje zanimljiva. Da li je problem u romanu, ne znam, nisam ga čitao, no posle britanskog Holmesa sa Brettom, smeštenog u kanonsku epohu, ovaj Holmes koji se zove Kreizler je prosto nedovoljno interesantan lik i nedovoljno ubedljiv istražittelj.

Njegovi saradnici su mnogo ubedljiviji i interesantniji. I serija je vrhunski estetizovana i realizovana, tako da je na kraju meni prva sezona THE ALIENISTa podbacila u segmentu glavnog junaka koji bi morao biti glavni zamajac radnje, ali je u svim drugim aspektima bila žestok land grab. Međutim, ilustrativno da sam počeo da je gledam pre pet godina, pa napravio pauzu i tek sad je završio.

Нема коментара:

Постави коментар

SUGAR S01

Serija SUGAR je impresivna na mnogo nivoa. Međutim, ako bismo izdvojili jedan koji je ključni onda je to svakako činjenica da je u njoj krea...