петак, 30. децембар 2022.

TOUCHING EVIL US

Gledao sam jednu stariju seriju, zanimljiv primer rimejka britanskog izvornika u Americi.

Reč je o preradi serije TOUCHING EVIL koju je za Granadu kreirao Paul Abbott u najvećoj snazi koju je za USA Network izveo takođe Britanac, sa potpuno drugačijom biografijom i statusom - Bruno Heller.

Heller je u vreme kad je radio rimejk TOUCHING EVIL već bio miloner od uspešnog MENTALISTa, ali kreativni peak doživljava posle sa GOTHAMom a naročito sa PENNYWORTHom, gde takođe polazi iz ideje "neobičnog" procedurala, s tim što je u MENTALISTu i TOUCHING EVILu glavni junak neobičan a tamo je čitav svet.

Dok je Abbottov junak u jednoj metafizičkoj upitanosti posle prelaska na "drugu stranu", Hellerov je više neka preteča Sage iz BRONa. Posle metka primljenog u glavu i odlaska u predeo smrti, on se vraća sa poremećenom socijalnom imaginacijom, ponaanjem koje ume da bude neočekivano i grubo i sposobnošću da malo drugačije zaključuje. 

U tom smislu, junak serije TOUCHING EVIL nema neku konzistentnu detektivsku moć. Nekada to jeste intuicija, nekada je to zapažanje detalja a nekada psihološki profajling i način kako pritiska svedoke i osumnjičene. U tom pogledu, ako gledamo scenarije u prvoj sezoni junak nikada ne dolazi do jednog zaokruženog ispoljavanja high concepta same serije, ali ne može se osporiti da ga Jeffrey Donovan objedinjuje svojom izvanrednom glumačkom igrom.

Dakle, Jeffrey Donovan kroz igru uspeva da učini da kroz celu sezonu hodi isti junak, te njega možemo smatrati koautorom serije.

Slučajevi koji se rešavaju su zanimljivi, mada to više kod high profile procedurala nije ništa novo jer su to ipak među najgledanijim ili najgledanije serije i imaju uslove da skupe dobre pisce i savetnike.

Najjače su ona na početku i ona na kraju, a njih je i režirao izvršni producent serije Allen Hughes i dao mi spoj rediteljske minucioznosti i sirove energije.

Vera Farmiga igra Donovanovu partnerku a kao treći detektiv u ekipi se sredinom sezone pojavljuje Bradley Cooper, tada još uvek televizijski glumac, još daleko od bioskopskog mega uspeha.

TOUCHING EVIL je mene privukla kao fana Braće Hughes, ne znam da li bih je inače gledao, kao što vrlo retko i isključivo zbog autora ponekad gledam nedeljne network procedurale, ali uprkos tome što nije savršena i nije daleko dogurala, bila mi je zanimljiva u relaciji sa britanskim izvornikom i zbog Donovanovih rešenja.


Нема коментара:

Постави коментар

SUGAR S01

Serija SUGAR je impresivna na mnogo nivoa. Međutim, ako bismo izdvojili jedan koji je ključni onda je to svakako činjenica da je u njoj krea...