недеља, 25. децембар 2022.

THE RECRUIT

Alexi Hawley je još u seriji THE UNUSUALS pokazao da ume da napravi duhovitu parafrazu klasičnih televizijskih obrazaca prilagodivši cop squad seriju svom quirky senzibilitetu u kom se ponekad nekonzistentno kombinuju triler i komedija sa elementima parodije.

THE RECRUIT je povratak Hawleya na taj princip rada. Ovog puta ovo je serija o agentima CIA u kojoj se kombinuju soft espionage zapleti na tragu ALIAS sa slacker i workplace dramom.

U centru serije je Noah Centineo koji je već izgradio ime na Netflixu u seriji omladinskih romantičnih komedija. Ovog puta on igra advokata koji radi za CIAu i tokom jednog rutinskog greymail slučaja iz kog ne bi trebalo da se izrodi ništa nabasa na nešto što bi moglo preokrenuti obavštajnu situaciju.

Noah Centineo je dorastao ulozi u svim segmentima. Ubedljiv je i kao akcioni heroj koji se slučajno našao u napetoj situaciji, i kao službenik koji se nadao nekom laganom karijerističkom napredovanju, i kao bro koji se snalazi u milenijalskim životnim odnosima.

Zanimljiva su sva tri aspekta. Špijunska intriga je sama po sebi lite i ona je najmanje zanimljiva ali je akcija jako dobro izvedena. Serija u osam epizoda donosi nekoliko briljantnih akcionih scena i nijednu lošu. Kancelarijska intriga i humor su neobični baš zbog toga što je CIA mesto dešavanja jer nismo navikli na tu slackersku vizuru posmatranja. Konačno, glavni junaci su milenijalci koji žive u Vašingtonu i rade u državnoj službi što nije novo za serije. Imali smo recimo seriju o pansionu u kom žive matori senatori ali je opet malo korišćeno.

Prve dve epizode režirao je Doug Liman, i on je producirao seriju. On je snimio razne špijunske priče - u rasponu od BOURNE IDENTITY kao fikcije do AMERICAN MADE i FAIR GAME kao istinitih priča, sa različitim predznacima. Ono čemu je THE RECRUIT najbliži je MR AND MRS SMITH, ne samo po tom tonu akcione komedije, već i po tome što su glavni junaci dominantniji od negativaca koji se pojavljuju u funkciji i vrlo malo.

Liman je veliki meštar network serija, setimo se SUITSa, ali i COVERT AFFAIRS. Ovo međutim nije network već streaming i to se pre svega odlikuje time što je akcija krvavija nego na networku i što postoji jedan zaplet za celu sezonu a nije case of the week struktura.

THE RECRUIT je vrlo solidno napravljena serija za ljubitelje i poznavaoce, ali mislim da drugi možda neće mnogo ceniti njenu veštinu jer je ovo faza Peak TVa gde se očekuje od televizije da nam u potpunosti odmeni sve. Ovo je na kraju krajeva ipak samo osmodelna sezona sa velikim cliffhangerom u nadi da će se dešavati nešto dalje.

Liman je poslednjih godina na manjim mrežama kao što su YouTube i Quibi radio zanimljive stvari. Ovo je njegov povratak na masovniju platformu.

Нема коментара:

Постави коментар

PICO DE NEBLINA S01

Fernando Meirelles se poslednjih dana aktuelizovao kao reditelj prestižne i upečatljive televizije u serijama kao što su SUGAR i THE SYMPATH...