петак, 7. октобар 2022.

LA PESTE S01

Španska serija LA PESTE govori o Sevilji i epidemiji kuge koja je udarila na taj grad u 16. veku. Glavni protagonista je avanturista i najamnik Mateo angažovan za detektivski zadatak traganja za vanbračnim sinom jednog bogataša koje se pretvara u mnogo kompleksniju intrigu koja se tiče protestantske zajednice koja u katoličkoj Sevilji gde još uvek radi inkvizicija nije baš dobro došla.

Seriju rediteljski potpisuje Alberto Rodriguez, poznat po filmu LA ISLA MINIMA koji je uspeo da maksimalno kapitalizuje činjenicu da je izašao neposredno u vreme TRUE DETECTIVEa iako nije bio zapravo toliko dobar film. Međutim, u ovoj seriji Rodriguez kao odgovorni reditelj čak i na epizodama koje nije radio pokazuje izvanrednu zrelost a još važnije i to da je u stanju da maksimalno iskoristi zaista vrhunsku produkciju koja bez zadrške prikazuje epohu,

LA PESTE je raskošna serija kad je reč o kostimima i scenografiji ali su ključni ipak likovi i njihova istraga koja se ozbiljno reflektuje na odnose i stanja.

Sam slučaj je zamršen, i dedukcija kao i mehanika u kriminalističkom pogledu nisu skroz najjasniji, ali LA PESTE je dobar primer koliko je reakcija likova na tok slučaja u dramskoj formi zapravo bitnija od proceduralnog segmenta.

Isto tako, Rodriguez u nizu detalja pravi jako zanimljive iskorake u odnosu na žanrovsku strukturu u smislu onoga što je tipičan tok takvog sadržaja, pravi zanimljive, povremeno vrlo moćne digresije, nekad na nivou podzapleta, nekad na nivou jedne upečatljive scene.

Serija je veoma brutalna u prikazu odnosa. Zanimljiv je ključ stilizacije gde su seksepil i izgled junaka približeni našem ukusu, ali je brutalnost života u tadašnjoj Sevilji dosta istaknuta, dakle imamo mešavinu istorijske rekonstrukcije i žanrovske stilizacije koja funkcioniše. Isto tako, ima dosta detalja kojima nas autori neprekidno podsećaju da smo u 16. veku koji su uneti nepretenciozno i bez zaustavljanja radnje kako bismo se podsetili gde smo. Efekat toga je da u emotivnom pogledu, serija uspeva da nas prenese u epohu, da nam nametne njene kriterijuma i životne standarde u okviru kojih moramo da razumemo priču, a da se opet obraća našem senzibilitetu. To svakako može biti jako poučno ljudima koji žele da rade krimić u epohi, naročito smešten u vreme kada postoji neka bitno različita društvena formacija od današnje.

Нема коментара:

Постави коментар

PICO DE NEBLINA S01

Fernando Meirelles se poslednjih dana aktuelizovao kao reditelj prestižne i upečatljive televizije u serijama kao što su SUGAR i THE SYMPATH...