петак, 29. април 2022.

WeCRASHED

WeCRASHED je limited serija od osam epizoda o imperiji WeWork koju su izgradili Adam Neumann i Rebekah Paltrow, i ko zna koliko su još mogli vladati njome da nisu postali high on their own supply.

Dok je veoma slična serija SUPER PUMPED bila priča o Travisu Kalinicku koji je napravio Uber, prepoznavši dobru ideju i boreći se za nju svim dozvoljenim i mnogim nedozvoljenim sredstvima, i na kraju krajeva ipak priča o jednom sposobnom poslovnom čoveku koji je vremenom zaboravio na etiku i ljude koji ga okružuju u potrazi za profitom, onda je WeCRASHED nešto drugo - Adam Neumann nije prevarant u užem smislu, on je opsenar i uspeo je da izgradi brend i mit oko proizvoda koji je već postojao a to je shared working space.

Ako je Uber bio kapitalistička priča o trenutku kada kapital želi da se oslobodi stega regulacije i diktira sve, onda je WeWork priča o mistifikaciji koja radnom mestu kao fizičkom prostoru daje neku posebnu auru, i frictionless kapitalizmu koji postaje toliko frictionless da na kraju više nije ni kapitalizam već jedna čista fantazija. Neumannovi su svoj uspon doživeli gradeći tu fantaziju kod drugih a pad kada su i sami u nju poverovali.

Jared Leto nije glumac kog volim da vidim, i znajući ga iz dokumentarnog filma Neumann svakako nije bio tako izafektiran kako ga ovaj oskarovac igra, ali ne mogu reći da tokom serije nisam uspeo da razvijem neku emociju prema njemu. Pre svega zahvaljujući tome kako Adama Neumanna igra Anne Hathaway u ulozi njegove supruge koja je maestralno i nudi ne samo emotivno već i intelektualno jezgro filma.

Snažna ljubavna priča je okosnica ove priče o propasti korporacije, i život Neumannovih je tome dao prostora, i Requa i Ficarra uprkos relativnoj jednoličnosti načina kako se savladavaju prepreke u prvoj polovini serije, gde su recimo WeCRASHED i SUPER PUMPED veoma slični, kasnije uspeva da izgradi nešto svoje jer iskoračuje iz njihovog funky businessa u njihove funky živote čije se frustracije potom prelivaju nazad u posao.

Xavier Grobet, redovni saradnik Reque i Ficarre u svim epizodama drži visok nivo estetizacije, glumačka podela je na izuzetno visokom nivou i srećemo razna veoma draga lica. WeCRASHED je napravljen sa strpljenjem i veštinom dela koje ostaje na duže staze a posebno je zanimljivo da je ova priča o start upu snimljena za Apple + od svih mogućih mreža.

No, kako je Apple definisao da pored isplativosti jako vodi računa i o kvalitetu onoga što snima, WeCRASHED će im po svakom kriterijumu ostati flagship serija u godinama koje dolaze.

Нема коментара:

Постави коментар

SUGAR S01

Serija SUGAR je impresivna na mnogo nivoa. Međutim, ako bismo izdvojili jedan koji je ključni onda je to svakako činjenica da je u njoj krea...