уторак, 26. април 2022.

OPERACION MAREA NEGRA

Patxi Amezcua i Natxo Lopez napisali su seriju OPERACION MAREA NEGRA koju je rediteljski vodio španski žanrovski specijalista Daniel Calparsoro. Na kraju svake epizode piše da je serija inspirisana istinitim događajima ali ako zaista jeste, onda je sudbina mnogo lošiji scenarista od profesionalnih.

Amezcua ima solidnu radnu biografiju, u njoj je i odlična serija DESAPARECIDOS o kojoj sam već pisao, pa iako on nije neko vrhunsko ime španske televizije od njega sam ipak očekivao više.

Premisa serije je zanimljiva i dotiče sjednu od neostvarenih fantazija Pabla Escobara. On je naime hteo da od Sovjeta kupi podmornicu i na taj način švercuje kokain u SAD. U ovoj seriji kolumbijski kartel je u saradnji sa brazilskim kolegama uspeo da razvije džepnu podmornicu koja doduše samo nakratko može da zaroni ali taman dovoljno da izbegne nezgodne kontrole.

Glavni junak je bokser i barba iz Viga koji na ekstremno naivan način sa svojim prijateljem biva uvučen u akciju prevoza tovara droge od Brazila do Evrope u tom skučenom, nepouzdanom plovilu.

Amezcua i Lopez nepogrešivo uspevaju da ispadnu nemaštoviti u svakoj sceni, tako da čak ni solidna, mada ne spektakularna režija Calparsora i ekipe ne može da prikrije činjenicu da se uprkos tome što se likovi grade i priča izlaže, nikakva drama ovde nije desila.

Otud i zanimljiva premisa ostaje neizvedena do kraja, zbog naivnosti u samoj postavci situacije, motivaciji likova, pa i limitiranoj harizmi glumačke ekipe. 

Španske serije su u ekspanziji, govorno područje na kom nalaze svoje mesto je veliko i to tržište je gladno. Rast obima produkcije nekada dovodi i do pada kvaliteta. Uprkos uglednim kućama koje stoje iza ove serije među kojima je Amazon Prime, ovo nije na nivou kvalitetnih španskih krimića o narko kartelima.

Нема коментара:

Постави коментар

PICO DE NEBLINA S01

Fernando Meirelles se poslednjih dana aktuelizovao kao reditelj prestižne i upečatljive televizije u serijama kao što su SUGAR i THE SYMPATH...