петак, 15. април 2022.

SUPER PUMPED: THE BATTLE FOR UBER

Brian Koppelman i David Levien su posle dosta uspešne karijere na filmu gde su sa naslovima kao što su ROUNDERS ili SOLITARY MAN napravili karijeru kao pisci jakih actor vehicle filmova koje zvezde vole, svoje mesto našli na televiziji, stvorivši dugovečnu seriju BILLIONS.

SUPER PUMPED: THE BATTLE FOR UBER je istinita priča o Travisu Kallinicku i Billu Gurleyu, nastanku Ubera i Travisovoj imploziji na čelu ove inovativne kuće kada su sve njegove bahatosti, nemari i neprezanje ni od čega konačno skupili u jednom čiru i eksplodirali.

Joseph Gordon-Levitt igra Travisa, Kyle Chandler igra Billa i to je jedna podmazana mašina. Levitt donosi nervozu, harizmu, nestalnost, Chandler donosi Coach Taylora i svi rade ono što se od njih očekuje a takav je i scenario. Prosto Koppelman i Levien nadgledaju nastanak jednog sorkinovskog šematizovanog skripta u kom ima nekih zanimljivih probijanja četvrtog zida, nekih interesantnih formalnih rešenja, ali dramske scene su izrazito mehaničke i mi znamo da će junaci ispaliti par dosetki, priči iz istorije, setiti se šta su nekad jedan drugom rekli kao pouku i sada to iskoristiti jedni protiv drugih. I to je sve u redu jer glumci su dobri, i izvode to kao dobro podmazana mašina.

Međutim, špica i Kerry Bishe su preuzeti iz briljantne serije HALT AND CATCH FIRE, jedne sjajne studije o nastanku korporacije i njegog proizvoda, koja nije istinita priča stricto sensu ali je zarobila duh epohe, i u prvoj sezoni bila unikatna jer je govorila o nastanku nečega, o konstrukciji. Sada SUPER PUMPED preuzima dramaturgiju destrukciju i ovaj wink HALT AND CATCH FIRE jeste ipak podsećanje na jedan mnogo suptilniji rukopis.

Rediteljski seriju je postavio Allen Coulter, svakako prekaljen profesionalac sa iskustvom, ali i režija je tek solidna bez neke naročite poetičnosti.

SUPER PUMPED je izuzetno prijatno gledalačko iskustvo i ima nečeg prijatnog i old school u tom no nonsense pristupu pisanju i režiji ali je ipak za klasu slabije od prefinjenije WECRASHED koja je upravo te aspekte veoma elegantno izvela.

Нема коментара:

Постави коментар

SUGAR S01

Serija SUGAR je impresivna na mnogo nivoa. Međutim, ako bismo izdvojili jedan koji je ključni onda je to svakako činjenica da je u njoj krea...