уторак, 12. април 2022.

PEACEMAKER S01

PEACEMAKER Jamesa Gunna je HBO Max serija nastala kao spin-off filma THE SUICIDE SQUAD u kom je Gunn pokušao da nastavi narativno ali iznova započne stilski avanture Ostranderovih DC antiheroja. Film je doživeo relativni neuspeh na blagajnama. Odnosno, neuspeh je bio potpun ali je relativizovan time što je 2021. godine Warner odlučio da filmove pušta day and date u bioskopu i na streamingu zbog pandemije Covida.

Iz ovog bioskopskog promašaja dakle derivirana je serija o Peacemakeru, jednom od živopisnijih DC antiheroja iz ovog filma, junaka koji je u raznim inkarnacijama i varijacijama prisutan u raznim stripovima uključujući i Ennisov. Ali po Ennisu je već snimljena serija THE BOYS  koja je umnogome dala definitivno viđenje high gloss ambiciozne dekonstrukcije superheroja izvedene sa film lookom i radikalnim crnim humorom.

Dok je Netflix krahirao sa Millarovim pokušajem dekonstrukcije stripovskog univerzuma u seriji JUPITER'S LEGACY koja je bila potpuno deplasirana posle BOYSa i na sve to je bila i užasno izvedena , te zapravo ni ne može da se poredi sa Amazonovom uspešnicom, PEACEMAKER je bolji, i stilski sličniji, ali opet deplasiran na svoj način.

Prvo, Gunn je režirao nekoliko od osam ukupno epizoda prve sezone i serija ima film look, tek na nivou spektakla i zamisli zaostajući za filmom. Ali taj generalni look je tu. I po tome je bliska BOYSima. Zanimljivo je koliko se i DCEU i BOYSi pa i Gunn ovde nekako ipak nadovezuju na heightened realizam koji je definisao Snyder, iako i jedni drugi žele da se distanciraju, DCEU kroz uvođenje veselijeg tona a THE BOYS kroz direktno parodiranje Snydera kroz "film u filmu".

Međutim, prvi pokušaj distanciranja kroz komediju rezultira jednim kreveljenjem i glumljenim debilitetom koji nije sasvim bez šarma ali je bolje izveden u DEADPOOLu a naročito u DCEU na primeru BIRDS OF PREY. Pre nekoliko godina sitkom - snimljen sa budžetom sitkoma - POWERLESS se bavio tom vrstom komedije u DC univerzumu. Ukinut je posle jedne sezone.

Idejno, PEACEMAKER ne da ga ne prevazilazi nego je verovatno i ispod njega ali ima ogroman budžet, dešava se svašta, šareno je, wall-to-wall je postavljen 80s hair metalom s kojim Gunn voli da se šali i njime leči stukturalne i pripovedačke probleme i to je sve jedan simpatičan cirkus. I zbilja, zašto bismo od strip ekranizacije nužno morali i da zahtevamo da bude išta više od cirkusa?

Uostalom, SUICIDE SQUAD u mnogim instancama i jeste to. I James Gunn u tom pogledu nije izdao ni SUICIDE SQUAD ni novi post-DEADPOOL smer u DCEU nastao nakon velikog uspeha Ayerovog maltene cancelovanog SUICIDE SQUAD koji danas deluje kao bergmanovski klasik jer možda nije bio dinamičan, veseo i šaren kao trejler ali je imao neke likove i neku priču i shvatao je sebe ozbiljno, uprkos kasapljenju od studija.

PEACEMAKER je elegantno izvedeno ništa, gomila skečeva koji često ne prevazilaze nivo sitkoma ali mogu da se gledaju, čak su i zanimljiviji jer je ova produkcija jedan veliki land grab i strašno je ambiciozna.

Posle ekranizacija stripova koje su im pridavale značenja koje nemaju, sada imamo taj trend "glumljenog debiliteta" gde se do slične socijalne pretenzije dolazi na drugi način. Ali kako imati negativca poput White Dragona u seriji posle briljatnosti zvane Stormfront u BOYSima?

Mislim, može, ali razlika u klasi je evidentna, a HBO Max ovog puta je dobio jedan spin-off filma koji nije bio neophodan ali valjda ilustruje tu jaku korporativnu sinergiju u kojoj će sve pošto-poto biti nekako iskorišćeno.

Нема коментара:

Постави коментар

SUGAR S01

Serija SUGAR je impresivna na mnogo nivoa. Međutim, ako bismo izdvojili jedan koji je ključni onda je to svakako činjenica da je u njoj krea...