недеља, 10. април 2022.

L.A. SHERIFF'S HOMICIDE - pilot

Posle potrage koja je poprimila dimenzije krimića sama po sebi uspeo sam da se dokopam četrdesetpetominutnog pilota za televizijsku seriju L.A. SHERIFF'S HOMICIDE koju je kreirao James Ellroy, i po čijoj priči je snimljena prva i jedina epizoda, u saradnji sa još jednim scenaristom.

Ellroy je pored proznih dela koja su mu ekranizovana pisao i dosta originalnih scenarija, nekada sam a nekada u kolaboraciji sa drugim scenaristima, tako da imamo filmove kao što su STREET KINGS, DARK BLUE i RAMPART da posvedoče o tome. Isto tako izuzev jedne epizode u antologiji FALLEN ANGELS nije uspeo da ima realizovanu seriju uprkos brojnim pokušajima - recimo samo L.A. CONFIDENTIAL je dva puta započinjan, a stari pilot sa Kieferom Sutherlandom je svojevremeno bio i dostupan na VHSu.

L.A. SHERIFF'S HOMICIDE u literaturi postoji u raznim varijantama, sa raznim podelama, ali osim jednog emitovanja kao backdoor pilota kada je Viacom dumpovao ogromnu količinu svog materijala HBOu, bilo ga je nemoguće naći. Moguće je da negde postoji još neka verzija, i da je pilot naprosto bio reshootovan sa nekim izmenama, što celu ovu istragu čini još enigmatičnijom i zanimljivijom.

Sam četrdesetpetominutni pilot donosi Miguela Ferrera u glavnoj ulozi, detektiva koji predvodi Odeljenje za ubistva kod Šerifa u LA Countyju. Šerif u LA je nedavno bio predstavljen na nešto drugačiji način u dosta dinamičnoj Ayerovoj seriji DEPUTY sa Stephenom Dorffom koja je nažalost ukinuta posle prve sezone.

U širem smislu L.A. SHERIFF'S HOMICIDE možemo definisati kao procedural, izveden u maniru DRAGNETa sa dokumentarističkim voiceoverom koji iznosi neke od zaključaka o slučaju koji se ne vide na ekranu i prezentira nam stanje u kom se istraga nalazi. Slično romanima, vreme dešavanje situacija je naznačeno datumom i satom jer protok vremena ima značajnu ulogu u istrazi.

Rečnik kojim se junaci služe je ellroyevski, iako je ovo projektovano da bude network serija ali imamo dosta reči koje znamo iz njegovih romana kao i osumnjičene koji po svojim osobinama imaju kanonska svojstva ellroyevskih gadova.

I samo razrešenje zločina je takvo, odlazi u određene sfere patologije koje su svojstvene maestru. Dakle, epizoda iako procedural, ima njegov pečat a po dinamici među karakterima i glumačkoj podeli reklo bi se da je ova postava bila održiva na duže staze. 

Na kraju od serije ništa nije bilo, i nestala je u potpunosti, srećom ne i za najodanije Ellroyeve fanove koji su je tražili s upornošću s kojim njegovi detektivi jure počinioce zločina koji su ih naročito dotakli. Potraga nije sasvim gotova jer je moguće da postoji još jedna verzija ovog pilota, drugačija i duža, ali ovo je bitan proboj u slučaju da se kompletiraju svi pokušaji dovođenja Ellroya na ekran.


Нема коментара:

Постави коментар

SUGAR S01

Serija SUGAR je impresivna na mnogo nivoa. Međutim, ako bismo izdvojili jedan koji je ključni onda je to svakako činjenica da je u njoj krea...