петак, 10. децембар 2021.

FURIA S01

FURIA Gjermunda Eriksena, jednog od prvih pera skandinavske televizije, osmodelna je serija koja kreće kao nordijski whodunit da bi se potom pretvorila u triler visoke tenzije u kome časovnik neprekidno otkucava.

Glavni junak serije je norveški policajac koji se posle sukoba sa ruskom mafijom radi lične bezbednosti seli iz mesta u mesto po Norveškoj. Kada u jednoj varošici naiđe na relativno banalan slučaj pretnji kampu za migrante i kada se iza toga desi ubistvo maloletnog počinioca, ispostavlja se da je stigao u mesto gde se nalazi jedno od najopasnijih gnezda norveških ekstremnih desničara a da je među njima i prvo pero evropske ekstremne desnice poznata pod korisničkim imenom Furia.

Slučaj će ubrzo junake odvesti iz norveške varošice u Berlin gde ekstremisti planiraju da izvedu teroristički napad kojim će uticati na ishod nemačkih izbora i time destabilizovati EU.

Sama ideja da bi neka partija slična AfD rado inscenirala muslimanski teroristički napad da bi sebi povećala rejting prvi put je viđena u drugoj, i rekao bih najboljoj sezoni serije BERLIN STATION, i u tom smislu Eriksen kasni. No, Norveška ima osetljivu prošlost kad je reč o ovoj vrsti nasilja, pre svega zbog Breivika i Utoye čiji duh progoni neke od junaka ove priče.

Uprkos tome što Eriksenova serija ne nudi puno toga svežeg i novog, a u nekim aspektima spada u domen osrednje izvedbe, ipak je reč o korektnom televizijskom proizvodu koji je i estetski i politički dobro prilagođen televizijskom gledaocu koji nije zagriženi poznavalac forme i politike.

U tom pogledu, verujem da bi FURIA mogla imati solidno prihvatanje gde god bude prikazana, naročito jer je BERLIN STATION ipak nekako ostala marginalizovana a HOMELAND se relativno davno bavio ovom temom.

Нема коментара:

Постави коментар

PICO DE NEBLINA S01

Fernando Meirelles se poslednjih dana aktuelizovao kao reditelj prestižne i upečatljive televizije u serijama kao što su SUGAR i THE SYMPATH...