субота, 18. децембар 2021.

MAID

Adaptacija knjige Stephanie Land MAID prva je overa Netflixa za starog lisca Johna Wellsa. Njegova dugogodišnja saradnica Molly Smith Metzler kreirala je seriju baziranu na ovoj autobiografskoj knjizi o ženi koja sticajem životnih okolnosti upada u sistem socijalne zaštite i u njemu kreće da živi radeći najniže plaćene poslove, poglavito kao spremačica.

John Wells je u seriji SHAMELESS našao energiju i bizaran crni humor u životu najnižih američkih klasa, pa ne treba da čudi što je i njegova serija MAID iako bitno manje komična puna životne energije. Margaret Qualley je u centru, Andie MacDowell je tu kao njena majka koja pati od bipolarnog poremećaja - što je bitan motiv i u SHAMELESSu - i ova mlada glumica zaista nosi celu seriju. Srećom, Margaret Qualley je napravila izuzetnu ulogu, donela je svu višeslojnost životne situacije ove junakinje i pružila jednu od najupečatljivijih uloga ove televizijske sezone.

Wells je režirao nekoliko epizoda ove limited serije, na njenom početku i na kraju. U post-SHERLOCK svetu televizije, način na koji Wells koristi grafička rešenja bankovnog računa i SMSova glavne junakinje nije toliko nov, ali recimo scena suđenja u kojoj nerazumljiv pravni govor rešava time što pravnici ponavljaju reč LEGAL kada su posmatrani iz vizure glavne junakinje daje jednu veoma zanimljivu inovaciju u prikazu proceduralnih pitanja kada su ona bitna za razvoj priče ali nisu glavna tema.

MAID je u svojoj suštini jedna klasična problemska priča, ali u izvedbi Wellsove ekipe uspeva da joj pruži s jedne strane ozbiljne fundamentalne kvalitete stare škole a s druge i poneku vrlo lepu inovaciju. MAID je serija svog vremena, sa old school duhom i zavređuje pažnju.

Нема коментара:

Постави коментар

SUGAR S01

Serija SUGAR je impresivna na mnogo nivoa. Međutim, ako bismo izdvojili jedan koji je ključni onda je to svakako činjenica da je u njoj krea...