среда, 24. новембар 2021.

BRANILAC S01

U senci dosta skupljih serija i atraktivnijim terminima, proteklih meseci emitovana je jedna serija od velikog značaja za ljubitelje krimića, naročito one koje zanima pisanje tog žanra - BRANILAC.

Serija je bazirana na istinitim događajima i slučajevima iz prakse velikih doajena krivičnog prava kao što su Veljko Guberina, Filota i Toma Fila. Čitanje knjiga koje su ovi advokati pisali je veoma zanimljivo jer prikazuje ne samo njihovo viđenje slučajeva i sudbina ljudi koje su branili već i ključne procesne radnje koje su dovele do presuda. Guberina je napisao nekoliko tomova knjiga BRANIO SAM koje su naročito zanimljive jer kroz opis slučajeva pa i njihovij pravnih aspekata ulazi u psihološke portrete učesnika.

Iz tog materijala, serija BRANILAC se fokusira na događaje i sama dela odnosno sudbine počinilaca i advokati u njoj, iako ih igraju poznati glumci poput Nenada Jezdića u ulozi Veljka Guberine ili Tihomira Stanića kao Filote File, nemaju tako istaknut protagonizam već su više tu u svojstvu naratora, pa se ova serija više može sagledavati kao true crime nego kao legal procedural.

To je aspekt koji mi je nedostajao jer mi se čini da su odbrane i proces donošenja presude malo otišli u zapećak a preveliki akcenat se stavio na počinioce i slučajeve, iako je u ovakvim pričama uvek bitna sinergija zločina i advokata koji brani počinioca.

Serija je izvedena strpljivo iako staromodno da ne kažem arhaično, a tom utisku doprinosi taj disbalans između pristupa koji je dramski i onog koji je više neka flešbek ilustracija. U nekim scenama ima sukoba, u nekim ne, i taj hibrid malo smanjuje vezivanje gledalaca za slučaj.

Samim tim je prirodno da ovaj poglavito igrani sadržaj jer je baziran na igranim interpretacijama istinitim događajima na RTSu dobije više dokumentarni tretman i termin. 

No, svakako da ljubitelji i poznavaoci žanra treba da je isprate jer ona možda jeste arhaična ali to je ponekad bolje od neutemeljene savremenosti.

Нема коментара:

Постави коментар

SUGAR S01

Serija SUGAR je impresivna na mnogo nivoa. Međutim, ako bismo izdvojili jedan koji je ključni onda je to svakako činjenica da je u njoj krea...