четвртак, 18. новембар 2021.

SHADOWPLAY

Posle filma EL SUSTITUTO, nastavljamo sa lovom na naciste pričm o seriji SHADOWPLAY koju je jedan severnoevropski koncern proizveo sa ambicijama plasmana na globalno pa i američko tržište. Dostupnu i pod naslovom THE DEFEATED ovu seriju kreirao je Maens Maerlind, Šveđanin koji je kao jedan od pisaca overio i čuveni BRON. Glumačku podelu predvode Taylor Kitsch i Logan-Marshall Green, momci s bogatim karijerama koji su samo žanr krimića obogatili takvim likovima kakav je Paul Woodrugh u drugoj sezoni TRUE DETECTIVE ili Quarry. Uz njih su i Michael C. Hall kog znamo kao Dextera i Nina Hoss koju znamo iz Petzoldovih trilera, dakle jedna respektabilna ekipa sa iskustvom u žanru.

Sama serija je staromodna, i povremeno je old school na način koji je prijatan a ponekad je i anahrona, pa podseća na neke od starih projekata iz osamdesetih koji su pokušavali da koprodukciono sede na više stolica i to je šteta jer je sam koncept ove podele dobar, Amerikanci igraju Amerikance, Nemci Nemce, sve je logično i uverljiv multilingualno. Ali uprkos tome, u seriji ima neke krutosti kojoj doprinosi i krajnje konvencionalan scenario.

Serija se dešava u Berlinu koji su posle Hitlerovog poraza Saveznici podelili na četiri sektora. Kitsch igra njujorškog policajca koji je došao da posavetuje nove vlasti oko formiranja policije i da to iskoristi da potraži svog nestalog brata a Logan Marshall-Green tog njjegovog brata suspektnog na šizofreniju kog je oslobođenje logora Dachau skroz trigerovalo i on je postao serijski ubica koji ubija naciste. 

U sezoni se razrađuju tri slučaja, glavni junak primarno istražuje lik i delo Engelmachera kog rutinski igra nemački superstar Sebastian Koch, ginekologa i svodnika sa zločinačkim ambicijama jednom Mabusea, usput traži brata a na kraju nabasa i na zaveru unutar savezničkih krugova. Sve je na neki način povezano, ali malo i nije, pa ove deonice pojedinačno u osam epizoda sezona ne dobijaju dovoljno refleksije.

Ipak, ova glumačka podela je harizmatična, produkcija je bogata i ko voli filmove kao što su FOREIGN CORRESPONDENT Billyja Wildera ili THE GOOD GERMAN Stevena Soderbergha, pa zašto ne i malo masniji 60s treš kao što je NIGHT OF THE GENERAL, ima u čemu da se obraduje i ovde.

U epohi Peak TV neke old school serije donose osveženje. Ova nije to, ali svejedno ima šta da se vidi, pa makar samo glumačka ekipa.

Нема коментара:

Постави коментар

PICO DE NEBLINA S01

Fernando Meirelles se poslednjih dana aktuelizovao kao reditelj prestižne i upečatljive televizije u serijama kao što su SUGAR i THE SYMPATH...