среда, 10. новембар 2021.

JEZERO S01

JEZERO je šestodelna slovenačka serija koja ekranizuje krimi roman Tadeja Goloba u kojoj je po prvi put predstavljen detektiv Taras Birsa, prekaljeni policijski inspektor u krizi srednjih godina kog igra regionalni star i seks simbol Sebastian Cavazza. Slično odluci da Michael Fassbender zaigra Harry Holea u holivudskom pokušaju ekranizacije i serijalizacije Nesboevih romana, tako je i ovde glavnom junaku dat jak star wattage i ovog puta to radi seriji u korist. Cavazzina pojava daje stil i atmosferičnost dešavanjima.

Seriju je pisalo četvoro scenarista i oni su se svakako bolje snašli u scenama akumulacijq motiva nego u bilo kojoj situaciji razrešenjq ili transformacije lika.

Kako im je akumulacija motiva jača strana samim tim je razrešenje pomalo razočaravajuće, i to ne zbog identiteta ubice, već zato što se ne razjašnjava ništa izuzev identiteta ubice od niza započetih istraga.

Međutim, Klemen Dvornik u svom povratku krimiću posle televizijskog filma POD GLADINO i Matevž Lužar izuzetno vešto rediteljski i produkciono izvode celu stvar tako da JEZERO zaista izgleda kao Nordic Noir serija u svim aspektima i lako bih mogao da je zamislim kao neki produkt NRK ili drugih nordijskih javnih servisa.

U tom smislu, svi nedostaci na stranu, mnogi su pokušavali da naprave skandinavsku seriju kod nas a eto Dvornik i Lužar su u tome uspeli i to na školski način sa sve romanom kao okosnicom, pa čak i spontanom refleksijom true crime bizarnosti iz ljubljanskog Hemijskog instituta u delu zapleta koji je opet bolje izveden od Kozoleovog NOĆNOG ŽIVLJENJA.

Нема коментара:

Постави коментар

SUGAR S01

Serija SUGAR je impresivna na mnogo nivoa. Međutim, ako bismo izdvojili jedan koji je ključni onda je to svakako činjenica da je u njoj krea...