среда, 10. новембар 2021.

EKIPA BLED S01

EKIPA BLED je osamnaestodelna serija sačinjena od polučasovnih epizoda, snimljena za slovenački javni servis. Autori Blaž Završnik i Gregor Fon osmislili su seriju koja je hibridna po formi i po žanru. Polučasovni format sitkoma nije nepoznat u krimi serijama, ima zapaženih primera tog formata u Danskoj recimo, ali je generalno atipičan. Naročito je atipičan jer serija kombinuje case of the week pristup sa season arcom koji preuzima dominaciju u završnoj trećini, a ova polučasovna forma tradicionalno jeste vezana za metaserijalne forme sa jakim kontinuitetom iz epizode u epizodu. EKIPA BLED u tom smislu dakle nudi "nedeljni" ugođaj, nema agresivne cliffhangere i slične podsticaje da se gleda dalje ali je pitka i poziva na gledanje.
U žanrovskom pogledu, EKIPA BLED deluje kao jedna tranziciona forma koja bi trebalo da senzibilizira publiku za ortodoksniji krimić jer u osnovi govori o mladom ljubljanskom inspektoru sa traumom koji dolazi na Bled, da li po kazni, da li u sklopu neke agende i u toj mirnoj zajednici kreće da raspliće slučajeve.
Senzibilizacija za žanr dolazi iz spoja junaka koji su policajci i okoline koja je "civilna", dakle običnih meštana, lokalnih moćnika, i samih dela koja nisu po sebi takva da izazivaju veliko uznemirenje javnosti. Dakle, ova serija je neka prelazna forma iz žanra porodične serije smeštene u neko mirno malo
mesto i krimića. U tom smislu EKIPA BLED je i zakasnila jer je ubrzo posle nje izašlo JEZERO koje je skroz ortodoksan krimić.
Nisam siguran koliko je EKIPA BLED interesantna usputnim ljubiteljima žanra koji traže samo najbolje primerke za gledanje ali zbog neobičnog hibridnog formata može biti zanimljiva profesionalcima.

Нема коментара:

Постави коментар

SUGAR S01

Serija SUGAR je impresivna na mnogo nivoa. Međutim, ako bismo izdvojili jedan koji je ključni onda je to svakako činjenica da je u njoj krea...