понедељак, 7. децембар 2020.

LOS FAVORITOS DE MIDAS

LOS FAVORITOS DE MIDAS je Netflix serija čiji je autor Mateo Gil, jedno od prvih pera španskog bioskopskog trilera. Do sada je na televiziji radio u formi TV filmova a ova šestodelna Netflix serija je njegov prvi televizijski rad u formi serije.


Bioskopski koren Gilovog rada se oseća u ovoj seriji i ona jeste kao šestosatni film sa vrlo jasnom naracijom koja se kreće od tačke do tačke, onako kako bi u filmu. Priča nema mnogo više tokova nego što bi imala u filmu ali su oni razvijeniji i digresviniji nego što bi u filmu bili.


Zašto ovo pišem? Pa, pre svega zato što ova serija deluje kao roman koji piše dramaturg, a u njima vrlo često osetimo kako pisac ne ume da iskoristi sve osobine koje nudi roman. Čini se da je to slučaj i kod Gila, da je on bioskopski pisac koji prosto nema osećaj za sve one mogućnosti koje mu daje serija.


Njegov izraz je funkcionalan i neumitno efikasan, i moram priznati da mi je to prijalo. Mateo Gil je i režirao celu ovu seriju, takođe u velikoj meri na “filmski” način.


Luis Tosar u glavnoj ulozi je takođe filmski glumac i on isto veoma zanimljivo izgleda sada u seriji kada ga gledamo u formatu u kome je duže na ekranu unutar jedne priče nego obično. Ono što je Tosar uspeo jeste da je uspeo da svoju filmsku glumu pomeri u pravcu malo više slowburny igre kakvu znamo iz serija. Ali i on u ovoj seriji ipak ima svoj filmski personality koji malo asocira na fllm LOS DESCONOCIDO.


Otud, ovo nije serija u formatu CASA DE PAPEL, ovo je nešto drugo, i kao takva meni je prijala. Ipak, isto tako, mogu da zamislim gledaoce kojima neće biti dovoljno narativno raskošna.


Нема коментара:

Постави коментар

PICO DE NEBLINA S01

Fernando Meirelles se poslednjih dana aktuelizovao kao reditelj prestižne i upečatljive televizije u serijama kao što su SUGAR i THE SYMPATH...