недеља, 15. новембар 2020.

ARE YOU AFRAID OF THE DARK S01

ARE YOU AFRAID OF THE DARK je Nickelodeonov reboot MacHaleove stare serije koji je za nove generacije upriličio BenDavid Grabinski. X-faktor koji je svemu ovome dao naročit doprinos je Dean Israelite koji je privukao moju pažnju filmom PROJECT ALMANAC a potom je potvrdio da može da radi velike projekte sa rebootom POWER RANGERS.

U ovoj seriji, Israelite nastavlja taj uspešan kontinuitet u jednom formatu koji je sam po sebi veoma specifičan. Naime, ovo je horor za decu, za tzv. tween publiku, dakle ne baš za one za koje je Zemeckis snimio WITCHES ali opet ne za tinejdžera koji već gledaju slashere i "prave" horora.

Ovo je delikatan balans i Israelite ga rešava tako što priču tretira maksimalno ozbiljno, i koristi se pravom horor estetizacijom, ali je zaplet dovoljno tropey, dosta oslonjen na neke žanrovske konvencije u pogledu karaktera pretnje, i nije uznemirujući u prevelikoj meri. U tom smislu, ARE YOUR AFRAID OF THE DARK se može porediti sa STRANGER THINGS, i razlika je evidentna jer je serija braće Duffer ipak namenjena starijoj deci i uvodi motive koji su prosto "odrasliji" i pretnje koje su opasnije.

U svakom slučaju, ko god se interesuje za bavljenje tim nekim žanrovskim crossoverima za decu i mlade, svakako treba da pogleda ovu seriju i da vidi koje se sve nijanse tu javljaju.

Međutim, za razliku od onoga na šta smo navikli u Nickelodeon brendu, ovo nije neki stupidni sitkom za malu decu, ovo je jako ozbiljno napravljeno i Israelite poštuje dečku publiku kao da sve ovo snima za Showtime a ne za Nickelodeon.

Serija se dešava u mestu koje se zove Argento. Miya Cech koja je igrala malu Kineskinju u McGjevom RIM OF THE WORLD igra devojčicu koja režira horor filmove, tako da se kroz imena pravi dosta posveta horor žanru koje deci mogu biti jako zanimljive.

Za razliku od velikog dela "potrošne" Nickelodeonove produkcije, ova serija će živeti, naročito jer joj svake godine dolazi nova publika kojoj će biti zanimljiva, a taman apdejtuje izvornik na savremene okolnosti, uvodeći internet i mobilne telefone, i verujem da će trajati još dugo.


Нема коментара:

Постави коментар

SUGAR S01

Serija SUGAR je impresivna na mnogo nivoa. Međutim, ako bismo izdvojili jedan koji je ključni onda je to svakako činjenica da je u njoj krea...