субота, 7. новембар 2020.

TEHRAN S01

Dana Eden, Maor Kohn i Moshe Zonder, poznati po seriji FAUDA, kreirali su seriju TEHRAN koja govori o mladoj operativki Mossada poslatoj u Teheran da hakuje trafo stanicu koja šalje struju PVO sistema zaduženim za zaštitu nuklearnog reaktora.


Za početak bitno je reći da ova serija izgleda bitno bolje od FAUDE i u vizuelnom pogledu je zaista jako napredovala ova ekipa, pa ne čudi da je serija završila na Apple Plus.


Kad je reč o dramaturgiji, serija pomalo podseća na 24 sa tim clock is ticking momentom iako sama po sebi nema high concept da su epizode omeđene filmskim vremenom. Ipak, u ovom seriji od osam nastavaka mi imamo priču koja je maltene dovoljna za jedan film, dakle serija je dosta svedena na nivou zapleta i ne ide za estetikom serije-romana.


Naprotiv. TEHRAN se vrlo lako mogao sažeti u jedan akcioni triler krajnje konvencionalnog trajanja od oko dva sata a da se mnogo toga ne izgubi, čak naprotiv. Ta jednostavnost priče na neki način i dovodi do toga da serija bude binge friendly jer ovo je u suštini 350 minuta nekog materijala koji je isečen na efektnim mestima ali daleko od toga da na nivou epizoda dobijamo na bilo kom nivou zadovoljavajuće celine.


Međutim, kako je serija čak i izvorno puštena za binge, onda ne mora da se povinuje tim zakonitostima nedeljnog emitovanja.


Kad je o samoj priči reč, tu ima dobrih i manje dobrih rešenja, ima odličnih ali i cringy preokreta, zgodnih slučajnosti itd. i u tom pogledu ovo je na nivou srednje kvalitetne sezone 24.


Sve to dakle obećava i na vešt način uspeva da u solidnom delu bude English-speaking ali da očuva identitet prostora u kom se dešava.


Serija je izraelska ali je u principu prikaz Irana dosta korektan. Naravno, sistem je represivan, naravno ima korupcije i verskog fanatizma, ali daleko od toga da je Iran prikazan kao pustoš u kojoj nema života. U tom smislu, seriji se zaista nema šta zameriti.


Нема коментара:

Постави коментар

PICO DE NEBLINA S01

Fernando Meirelles se poslednjih dana aktuelizovao kao reditelj prestižne i upečatljive televizije u serijama kao što su SUGAR i THE SYMPATH...