петак, 30. октобар 2020.

THE NEWSROOM S01

Nova Sorkinova serija THE NEWSROOM u sebi nosi mnogo toga što je nepodnošljivo a ipak je neverovatno pitka i svakako spada među radove koji su ove sezone još dodatno ojačali HBO kao dominantnu silu u globalnim televizijskim okvirima. Sorkin je u određenom smislu osvežio HBO donoseći nešto konvencionalniji, "običan" televizijski šmek na kablovski kanal i to je učinilo THE SHOWROOM nešto dinamičnijom serijom od onoga što je sada visoki umetnički standard na kablovskim mrežama.

U tom pogledu, postoji nekoliko zanimljivih stvari koje Sorkin formalno donosi. Jedna je u suštini basic cable dinamika serije - zbilja mogao bih da zamislim THE NEWSROOM na NBCu, štaviše gledao sam i bolje i pametnije serije na NBCu od ove.

Zatim, bavi se već poznatim istinitim događajima i time kako su ih tretirali mediji, odnosno kako bi trebalo da ih tretira uzorni medij kao što je emisija News Night koju uređuju junaci njegove serije.

I konačno, uspeva da unutar svog karakterističnog pretencioznog stila definiše i neke dopadljive junake čije avanture hteli-ne hteli želimo da pratimo.

S druge strane, tu je klasičan Sorkinov sindrom Siniše Kovačevića - njegovo pisanje nije više drama već propoved, i to ne samo analiza stanja u svetu, društvu, ideološki iskošen pogled i sl. već u THE NEWSROOM dostiže razmere neshvatljivog infodumpovanja u dijalozima koje na kraju pretvara seriju u svojevrsni Sorkinov udžbenik kako se odnositi prema stvarima. Zato njegovi likovi nisu više samo polemičari i otelotvorenje nekih teza, oni su sad i više od toga - naime, suštinskog sukoba nema - likovi su upitani samo da li svako od njih u dovoljnoj meri živi u skladu sa Sorkinovom paradigmom, ona sama se ne dovodi u pitanje. THE NEWSROOM naseljavaju ideali, a njihov rad na televiziji je pokazna vežba kako treba.

E sad, koliko god to nepodnošljivo zvučalo, i koliko god dramski besmisleno zvučala postavka u kojoj se likovi samo razlikuju po nivou koliko rade "kako treba", THE NEWSROOM začađujuće ipak može da se gleda, uz dosta nerviranja, koje će naravno varirati od gledaočevih ideoloških pogleda.

THE NEWSROOM je serija sa čitavim nizom ozbiljnih nedostataka, ali činjenica da je uprkos svemu tome intrigantna znači da je to na kraju priče, ipak dobra televizija. Nažalost, plašim se da osim studenata novinarstva neće imati potencijal za više repriza kao druge, poznatije HBO serije.

Нема коментара:

Постави коментар

PICO DE NEBLINA S01

Fernando Meirelles se poslednjih dana aktuelizovao kao reditelj prestižne i upečatljive televizije u serijama kao što su SUGAR i THE SYMPATH...