субота, 31. октобар 2020.

GOLIATH S01

GOLIATH Davida E. Kelleya i Jonathana Shapiroa predstavlja pravo osveženje u ovim danima žestokog slow burninga u serijama poput WESTWORLDa. Ono što me naročito raduje jeste suštinski comeback old school scenarista kao što je David E. Kelley koji je u GOLIATHu uspeo da ga zapapri kao najsvežiji nu school junoša, samo sa onom pripovedačkom ekonomijom i onim šarmom u postavci likova koji je krasio najbolje network serije starog kova.


Billy Bob Thornton u ulozi advokata pijanice Billy McBridea uspeva da napravi jednu od svojih kultnih uloga. On je nevaljala pijandura, cinik, sjajan advokat, fan Anspaughovog filma HOOSIERS u koji očigledno projektuje svoju životnu priču, sve u svemu jedan pravi autsajder koga volimo. Shapiro i Kelley ga tako postavljaju bez stida, i bez zazora. McBride funkconiše od prve sekunde kada se pojavi na ekranu, kao najsočniji network junak i tu nema nikakvih mistifikacija kojima su cable i streaming servisi postali skloni.


To sve ne znači da GOLIATH u pojedinim momentima ne odlazi daleko od tipične legal i procedural rute. Ona itekako odlazi u smeru onoga što network ne dopušta, međutim nikada autori ne zaboravljaju da je ovo televizijska serija pre svega, i da niko nije došao da trpi njihova ispoljavanja u formi televizuelnih romana.


Thornton je okružen odličnom podelom koju predvode Maria Bello i Molly Parker i one za razliku od njega ne samo da igraju odlično već nude i nešto novo. Dok je Thornton na svojoj liniji jedinog pravog Matthauovog naslednika, Bello i Parker donose svežu energiju iako su prekaljene glumice, a svi drugi glumci sa ovakvim interpretacijama u centru ne moraju da lutaju. Olivia Thirlby se odlično snalazi kao lisbetsalanderovska mlada advoklatica sa teškom govornom manom, a William Hurt donosi neophodnu "težinu" i perverznost najekscentričnijem liku u priči.


GOLIATH bi mogao proći kao event serija bez problema ali ako bude prilike, rado bih gledao i open ended seriju.

Нема коментара:

Постави коментар

SUGAR S01

Serija SUGAR je impresivna na mnogo nivoa. Međutim, ako bismo izdvojili jedan koji je ključni onda je to svakako činjenica da je u njoj krea...