субота, 31. октобар 2020.

SMITH

Pogledao sam sedam epizoda serije SMITH koja je 2007. bila na programu mreže CBS. Skinuta je posle tri epizode a na kraju je sedam snimljenih epizoda uz pet detaljnih sinopsisa stavljeno online, pred zainteresovane fanove.


Ako imamo u vidu da je SMITH išao na dosta konzervativnom i konvencionalnom kanalu CBS potpuno je jasno da je ovakva serija propala kod njihove publike. Izraz ove serije mnogo više je priličio nekom kanalu kao što je FX nego networku kao CBS. Naravno, nama je danas teško da razumemo kako publika nekog kanala ne može da prepozna i "podnese" nešto što je bitno kvalitetnije od onoga što na njemu dobija ali očigledno je SMITH bio previše zahtevan i previše nasilan za njih.


Mnogi elementi serije SMITH kasnije su ušli u DNK serije ANIMAL KINGDOM, čiji su autori isti - John Wells i Christopher Chulack stoje iza cele stvari. Setting sa surferima, pljačkaši mannovskog profila kao protagonisti, pokušaj da se ostvari balans između poročnog života i kriminala, sve su to elementi koji su načeti u SMITHu.


U pogledu porodične dinamike, SMITH je konvencionalniji od ANIMAL KINGDOMa jer je u centru pažnje junak koji pokušava da očuva nuclear family, i Ray Liotta sa Virginiom Madsen daje dosta veliku voltažu tom segmentu priče. Sličnu dimenziju buddy odnosa nose likovi Jonny Lee Millera i Simona Bakera u odnosu na ono što imaju likovi Dearna i Craiga u ANIMAL KINGDOMu. 


Obračuni, pljačke i suspense scene urađeni su vrhunski, mišićavo, u maniru Mannovog HEATa i SMITH je u tom pogledu prava stvar za sladokusce. Nažalost, sedam prikazanih epizoda na grade zadovoljavajuću celinu, ali na neki načim zaključuju jednu etapu u životu junaka. Ova serija je obavezna preporuka fanovima žanra a naročito onima koji su odlepili na seriju ANIMAL KINGDOM.

Нема коментара:

Постави коментар

SUGAR S01

Serija SUGAR je impresivna na mnogo nivoa. Međutim, ako bismo izdvojili jedan koji je ključni onda je to svakako činjenica da je u njoj krea...