субота, 31. октобар 2020.

HALT AND CATCH FIRE S01

 Pogledao sam celu prvu sezonu serije HALT AND CATCH FIRE Christophera Cantwella i Chrsitophera C. Rogersa i mogu reći da je ovo jedno od najvećih ako ne i najveće uživanje koje nam je pružila televizija u poslednjih par godina, a ako ne računamo nove sezone kvalitetnih serija, sigurno najveće.

Neizvesna je budućnost ove nove AMC serije no to sada nije ni važno jer ako se HALT AND CATCH FIRE ne produži ostaje nam ova briljantna prva sezona koja kreće kao derivat MAD MENa i BREAKING BADa, dve najbitnije AMC serije da bi zatim postala nešto potpuno autentično i "svoje".

Ono po čemu je HALT AND CATCH FIRE autentična je dobro primetio kritičar magazina Time koji je konstatovao da je ovo serija o "stvaranju" a ne o destrukciji, odnosno da je ovo serija o sučeljavanju "stvaranja" i "destrukcije" dočim je veći deo najpopularnijih i najcenjenijih serija mahom inspirisan korozijom ove ili one vrste.

Naravno, nije HALT AND CATCH FIRE lišena korozivnosti ali je ovo redak slučaj gde potreba za stvaranjem razara junake, njihove psihe i njihove odnose sa okolinom.

U tom pogledu, mislim da svako ko se na bilo koji način bavi kreativnim poslom može da se identifikuje sa ovim junacima. Cantwell i Rogers uspevaju da ponude svežu interpretaciju mannovsko-hawksovskog lika profesionalca koga vizija i zadaci potpuno progutaju a producenti su sakupili briljantnu glumačku ekipu tako da Scoot McNairy, Lee Pace, Mackenzie Davis i Kerry Bishe uspevaju da naprave izuzetne likove, čiji potencijal svakako može da se protegne na nekoliko sezona.

Rekonstrukcija epohe je vrlo vibrantna, i naravno Paul Haslinger sa muzičkim urednicima, kostimografi, scenografi i svi ostali imaju prostora da se iskažu. Ambijenti u kojima se serija dešava istovremeno deluje fetišizovano ali imaju u sebi i element "iznošenosti", deluju korišćeno i autentično, a sve naravno još bolje funkcioniše kada su scenaristi bez mnogo ironije rekonstruisali i mentalitet osamdesetih kroz likove.

Kao što su MAD MEN kroz bavljenje reklamom prikazani kao trendseteri, tako su i Cantwell i Rogers svesni u kojoj meri su njihovi junaci deo miljea koji je oblikovao našu sadašnjost. Ipak, u tom potenciranju "značaja svoje priče" dejstvuju vrlo diskretno.

HALT AND CATCH FIRE po svom pristupu i pojedinim angažovanim autorima asocira na RUBICON. Čak i ako je zadesi ista sudbina, ne sumnjam da će imati kultni status i da njeni autori imaju budućnost.

Нема коментара:

Постави коментар

SUGAR S01

Serija SUGAR je impresivna na mnogo nivoa. Međutim, ako bismo izdvojili jedan koji je ključni onda je to svakako činjenica da je u njoj krea...