субота, 31. октобар 2020.

GLUE

 Jack Thorne, britanski televizijski pisac u usponu, doneo je osveženje kako među serijama Channel Foura o mladima tako i britanskom televizijskom krimiću. Neki kritičari su definisali GLUE kao mešavinu SKINS i MIDSOMER MURDERS ali to poređenje bi stajalo samo u slučaju da su zločini koji se prikazuju u seriji iole pitomiji. Međutim i zločini kojima se serija bavi i odnosi među likovima su prilično gadni, a kad je reč o rečniku i golotinji, GLUE se ne usteže.

Glavni likovi u seriji su mladi, i to važi za obe strane, i za osumnjičene i za čuvare reda. Druzštvo u kome žive je korozivno ali je ambijent vrlo zanimljiv. Naime, priča je smeštena na selo, a mladi žive kao u SKINSu, dale vode urbani način života prilagođen ruralnom ambijentu.

Ne mogu da kažem da slične stvari nisam viđao u serijama kao što je FRIDAY NIGHT LIGHTS ali ideološki svetonazor i likova i junaka je ovde drugačiji. Junaci serije GLUE su hedonisti i nisu ni na koji način napojeni patrijarhalnošću seoskog ambijenta u kome žive niti su inspirisani zemljom i domaćim životinjama koje ih okružuju, iako i jedno i drugo igraju značajnu ulogu.

GLUE funkcioniše kao triler, i kao edgy serija o mladima, ali njen značaj je pre svega u tome što donosi jedan novi žanrovski hibrid, tretirajući seoski milje na potpuno nov način.

Нема коментара:

Постави коментар

SUGAR S01

Serija SUGAR je impresivna na mnogo nivoa. Međutim, ako bismo izdvojili jedan koji je ključni onda je to svakako činjenica da je u njoj krea...