петак, 30. октобар 2020.

BRAQUO s01

Prva sezona BRAQUO se ispostavila kao bestidna ali šarmantna pandurska serija starog kova, sa očvrslim policajcima raspoloženim da krše pravila. Jedan od čestih problema u savremenim serijama jeste protok vremena, naročito od kada su HBO i AMC počeli da prave serije koje se odvijaju polako kao romani. BRAQUO je dinamičan ali je priča zapravo smeštena u jako kratak vremenski period i ispada da junaci ne spavaju po 40 sati neprekidno i u rasponu od nekoliko dana na dužnosti ubiju po nekoliko ljudi a nekoliko i van. Taj intenzitet dešavanja je osnovni kvalitet serije ali je dramaturški raspored događaja morao biti uverljiviji.

Jugoslovenska emigracija ima značajnu ulogu u zapletu a jedan pripadnik OVK je negativac u čitavom arcu od nekoliko epizoda. Ako izuzmemo apsurdan izbor imena Zoran Matevski za čoveka iz OVK (premda se time dokazuje da je Kosovo srpsko jer su čak i OVK Srbi) biografija koju junaci saznaju o njemu deluje dosta ubedljivo i aludira na albanske zločine na Kosovu sa kojima smo i mi upoznati. BRAQUO svakako ne pretenduje da otkrije srpsku tajnu, bolnu i neizrecivu, ali je u prikazu mangupa iz nestašne pokrajine sasvim korektan.

Нема коментара:

Постави коментар

SUGAR S01

Serija SUGAR je impresivna na mnogo nivoa. Međutim, ako bismo izdvojili jedan koji je ključni onda je to svakako činjenica da je u njoj krea...