петак, 30. октобар 2020.

ANNO 1790

ANNO 1790 je švedska serija iz 2011. godine koja govori o detektivu štokholmske policije sa kraja 18. veka koji u periodu političke paranoje u monarhiji posle francuskih dešavanja i u ambijentu opšte bahatosti policije, pokušava da malo ozbiljnije rešava slučajeve i pronalazi prave krivce, više koristeći dedukciju nego batine.


Detektiva igra Peter Eggers koji donosi dosta solidnu interpretaciju čoveka koji je ispred svog vremena, i u svakom smislu stoji kao uzor.


Serija ima deset epizoda, svaka obrađuje novi slučaj s tim što postoje određeni sukobi i situacije koje se prate u kontinuitetu kroz celu seriju.


ANNO 1790 nema šarm SHERLOCK HOLMESa sa Jeremy Brettom ali zato mnogo hrabrije rekonstruiše epohu od ostvarenja o Holmesu. Autori serije ne prezaju od prizora nasilja i seksa i uopšte surovosti koja krasi život krajem 18. veka.


Scenografska rekonstrukcija epohe i atmosfere starog Štokholma je izuzetno živopisna i ubedljiva i ANNO 1790 je svakako jedan od upečatljivijih procedurala koje sam gledao poslednjih godina.

Нема коментара:

Постави коментар

SUGAR S01

Serija SUGAR je impresivna na mnogo nivoa. Međutim, ako bismo izdvojili jedan koji je ključni onda je to svakako činjenica da je u njoj krea...