петак, 30. октобар 2020.

BIRD OF PREY

Pogledao sam BIRD OF PREY Rona Hutchinsona, jednu od ključnih conspiracy serija u istoriji britanske televizije koja je bitna i kao jedan od pionirskih radova na temu tehnotrilera i ozbiljnijeg upliva hakerske kulture u dramski program. Naravno, tehnologija kojom se junaci služe u BIRD OF PREY je potpuno old school ali paranoja koju emituje postavka čini da kompjuteri onog vremena deluju moćnije pa u skladu sa tim čini se da BIRD OF PREY ne zaostaje mnogo za današnjim kapacitetima, baš zato što su u strahu velike oči.

Richard Griffiths, dežmekasti glumac koga prevashodno znamo po komedijama igra službenika jednog od Ministarstava koji primećuje kompjutersku prevaru. Ispostavlja se da je detalj koji je on primetio zavera koja seže do samog vrha evropskog parlamenta i tiče se izgradnje tunela ispod Lamanša.

Nažalost, zaplet povremeno postaje prilično konfuzan i težak za praćenje a ova serija iz 1982. godine pati i od BBC standarda da se eksterijeri snimaju filmskom trakom a enterijeri elektronikom i to elektronikom onog vremena tako da ne samo da se fotografija ne poklapa nego enterijeri deluju zastrašujuće loše.

Pored Richarda Griffithsa zanimljivo je videti i mladog Jim Broadbenta u ulozi poštenog policijskog inspektora, međutim, ako se izuzme istorijski značaj ove serije kao preteče radova kao što je recimo RUBICON - BIRD OF PREY suštinski nije vredan pažnje gledalaca koje ne zanima proučavanje istorije medija ili tretmana određene teme.

Нема коментара:

Постави коментар

SUGAR S01

Serija SUGAR je impresivna na mnogo nivoa. Međutim, ako bismo izdvojili jedan koji je ključni onda je to svakako činjenica da je u njoj krea...