петак, 30. октобар 2020.

WIDOWS

Reprizirao sam klasik britanske kriminalističke televizije WIDOWS Lynde La Plante. Ona je najpoznatija kao kreator kultne i na kraju rimejkovane serije PRIME SUSPECT. U WIDOWSu iz 1983. godine uspela je da stvori izvanredan one-shot iz koga će kasnije proizaći i nastavci i rimejk.


WIDOWS je priča o tri udovice londonskih kriminalaca koji su nastradali tokom jedne velike pljačke. Znajući da su im muževi stradali ali i da je jedan član ekipe ostao živ i pobegao sa novcem - one se suočavaju sa pozicijom - ne mogu da nastave sa normalnim životom jer su znale previše. Odlučuju da se obezbede tako što će same napraviti pljačku po planovima jednog od muževa. Tokom priprema za pljačku, međutim, počinju da naslućuju i ko je je preživeo.


Lynda La Plante ne samo da odlično vodi zaplet već i vrlo vibrantno prikazuje socijalne okolnosti u kojima "udovice" žive. Milje iz koga potiču i kroz koji se kreću je živopisan i ubedljiv.


Reditelj Ian Toynton je odabrao izvanrednu glumačku ekipu koja sa jedne strane deglamorizuje svet kriminala ali sa druge strane itekako žanrovski funkcioniše. Inscenacije pljačke su briljantne, besprekorno realizovane na skromnom budžetu i jasno je da Toynton izvanredno vlada zanatom. I "mirne" scene vrcaju od teskobe i napetosti po kojima je prepoznatljiva televizija iz vremena tačerizma.


WIDOWS je aposlutna preporuka za sve ozbiljnije poznavaoce serija i ljubitelje krimića.

Нема коментара:

Постави коментар

SUGAR S01

Serija SUGAR je impresivna na mnogo nivoa. Međutim, ako bismo izdvojili jedan koji je ključni onda je to svakako činjenica da je u njoj krea...