среда, 24. јул 2024.

PRESUMED INNOCENT S01

Jake Gyllenhaal je ove godine imao rimejk dva hita sa prelaska iz osamdesetih u devedesete.

PRESUMED INNOCENT je rimejk Pakulinog filma koji je inače bio ekranizacija romana Scotta Turowa, ili je ekranizacija romana koji je pre toga napravljen u film. Teško je odlučiti se.

Ima argumenata i za jedno i za drugo.

David E. Kelley je bio na čelu ove operacije i ono što me je prevashodno iznenadilo jeste koliko je scenario u pravnom pogledu pojednostavljen i nedovoljno intrigantan. Za razliku recimo od skorašnje Kelleyeve, i inače možda ponajbolje, serije GOLIATH koja je uz sve kompleksnosti glavnog junaka i iščašenog pristupa priči nudila i vrlo zanimljivu pravnu dimenziju, ovde je sam proces dat ubedljivo u likovima pravnika ali je njegov pravni tok dosta mlak i bez pravničkih bravura, i na nivou scenarija i na nivou ponašanja likova.

Likovi imaju momente iracionalnog ponašanja i pokušaja herojstva birajući rizične procesne radnje ali nema pravih legalnih vratolomija.

S druge strane, odnosi među pravnicima dati su vrlo atmosferično, a glumci koji to igraju predvođeni Gyllenhaalom, Billom Campom i Peterom Sarsgaardom donose mnogo toga snažnog.

Isto važi i za ostatak glumačke podele koja je veoma posvećena i prija joj režija Grega Yaitanesa koji sve prikazuje estetizovano ali konkretno i narativno čisto.

Otud, iako se ne može reći ni da misterija ni da sudski proces ne funkcionišu u dramskom smislu, rekao bih da su ovi likovi i njihove sporedne aktivnosti bili spremniji za bolji slučaj i bolje suđenje.

No, PRESUMED INNOCENT upravo u onome gde donosi snagu, a to su podela, reditelji, atmosfera, ispunjava sva naša očekivanja, pokazujući da su misterija i sudski proces na kraju samo ipak manje bitan kostur oko kog se vrši nadgradnja, i da je dovoljno ako su elementarno prihvatljivi da se desi to što treba.

Rezultat je serija u kojoj se uživa više nego što ona po svom kvalitetu, akademski gledano, zaslužuje. Ali, to većini publike nije ni važno. 

Svakako da je ova serija nesumnjiv pogodak za Apple, iako nije onoliko dobra koliko je mogla da bude.

Нема коментара:

Постави коментар

SNOWPIERCER S04

Četvrta sezona SNOWPIERCERa je snimljena a onda je bila sklonjena iz programa i odlučeno je bilo da se ne emituje. Posle godinu i nešto čeka...